Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Twee vliegen in een klap in Geraardsbergen

Ivan Paduart & Olivier Ker Ourio | Dave Rempis & Nicolas Chkifi, zondag 29 oktober 2023, Geraardsbergen

Het gebeurt maar zelden dat je op een druilerige zondag in oktober zomaar twee zonovergoten jazzconcerten kunt smaken. Verschillend van aard maar beide van grote klasse!

Het ochtendconcert vond plaats in het Bruggenhuis, waar eigenaar en gekend jazzliefhebber Rob Meijer van Putten een topduo programmeerde met Ivan Paduart en Olivier Ker Ourio. Zij speelden een repertoire van eigen werk, zoals onder andere Paduarts 'Draisiennes' en 'Résilience' en een compositie van Ker Ourio, 'Eva'. En de Toots-compositie 'For My Lady'. Voor goed volk dat ademloos genoot van hun spel en interacties.

Ourio wordt terecht gerekend tot een grootmeester op zijn instrument, de mondharmonica. Opvallend is zijn vermogen om het spel helemaal naar zijn hand te zetten qua dynamische nuancering, van fortissimo tot pianissimo en subtiele glissando en alles daartussen. Oorstrelend mooi. Dat geldt ook voor Paduart, de sympathieke door de wol geverfde componist-pianist. De toetsen op de uitstekend klinkende vleugel volgden zijn brein en de flow via zijn vingers organisch. Het werd een concert dat iedereen nog lang zal heugen.

Het tweede concert betreft een 'afternoon huiskamerconcert' bij jazzduizendpoot Guy Peters. Eindelijk was het gelukt om bij hem te geraken voor een duoconcert in het freejazz-idioom. Met de vermaarde saxofonist Dave Rempis en de mij nog onbekende Belgische drummer Nicolas Chkifi. "Rempis was ruim twintig jaar bezield programmator van ruim 900 concerten van Elastic en leverde hierdoor een niet te onderschatten bijdrage aan de zichtbaarbaarheid van jazz en geïmproviseerde muziek in Chicago en ver daarbuiten", aldus Peters in zijn inleiding.

De ontvangst was hartelijk, onder de bezoekers enkele bekende gezichten, gepokt en gemazeld in het freejazz-circuit. Geweldig dat gastheer en gastvrouw al 21 huiskamerconcerten hebben gehuisvest. Free music, free drinks, free contribution. Welcome! valt te lezen op hun Facebook. En inderdaad, je voelt je hier vanaf het moment dat je binnenstapt welkom, thuis en op je gemak.

Na de warming-up en introductie door Guy Peters gingen beiden van start. Dave Rempis op alt-, tenor- en baritonsax en Nicolas Chkifi op slagwerk met wat summier klein handwerkgerei, zoals een snoertje met belletjes. Maar al met al ruim voldoende voor ondergetekende om kennis te maken met deze voortreffelijke drummer en yogaleraar die naar verluid overeenkomsten heeft qua ingetogenheid en percussie-instrumentarium met Toma Gouband.

Echter vandaag stond hij voor hetere vuren. Geen klankschalen of allerhand percussiemateriaal. Vanaf de eerste tot de laatste minuut trakteerde Rempis, meestal op baritonsax, de toehoorders op één overdonderende set 'vrij werk', waarbij Chkifi hem perfect met gelijke munt van repliek diende. In deze huiskamer was alles prima voor elkaar. Naast schaaltjes knabbelwerk stond uit voorzorg ook een schaaltje oordopjes. Met hi-energy en creatief spel vulde het duo de ruimte en beyond.

Een ontketende Rempis was mogelijk het gevolg van een opmerking van Peters dat hij van omwonenden permissie had gekregen om de musici alle vrijheid te geven, zo stel ik me voor. Amai, van die permissie hebben beiden vervolgens dankbaar gebruik gemaakt.

Mijn eerste ontmoeting met Dave Rempis was een concert met Ken Vandemark 5 in Eindhoven op 8 maart 2004. Dat was memorabel, net als Rempis anno nu. Wat betreft Nicolas Chkifi was deze eerste kennismaking aanleiding genoeg om het album 'Breathe' van Fnussjen dat recent verscheen op W.E.R.F. Records tot me te nemen. Met Ann Eysermans (harp, zang), Christian Mendoza (piano) en Ananta Roosens (viool, zang). Bij deze van harte aanbevolen!

Foto's: Cees van de Ven. Klik hier voor een fotoverslag van het concert van Paduart en Ker Ourioen en hier voor dat van Rempis en Chkifi.

Labels: , , , ,

(Cees van de Ven, 4.11.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.