Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Die contrasten altijd

JACK Quartet, donderdag 2 november 2023, Sounds of Music, Grand Theatre, Groningen

Messcherpe wisselingen tussen frasen en zelfs genres waren altijd al een kenmerk van de muziek van John Zorn. Carl Stalling, de gevierde componist van tekenfilms uit de jaren twintig tot en met vijftig, was niet voor niets een vroeg idool van Zorn. Iets van diens nood- tot deugdgedwongen abrupte schrijfstijl was altoos een constante in Zorns muziek. In 1984 dicteerde hij zijn credo: "That's my whole trip in a nutshell, those really fast changes." Zijn caleidoscopisch werk vond ik altijd al fascinerend, met name rond de vroege jaren negentig.

Het was ook kenmerkend voor het Zornprogramma van het New Yorkse JACK Quartet. Dynamische contrasten, abrupte overgangen en gemeen pizzicatowerk karakteriseerden het openingsstuk 'The Remedy Of Fortune'. Onwillekeurig zocht je naar houvast en structuren in dat stuk, maar vergeefs. Net wanneer je een aantal dalende lijnen meende te hebben gedetecteerd, streken de strijkers met acrobatische streken terug naar het uitgangspunt. Dan weer waren er (in deze oren) referenties aan klassieke strijkkwartetten, maar voordat je voor jezelf had kunnen bepalen of het nu Johannes B., Ludwig van B. of toch Johann S.B. was - aan wie gerefereerd werd - donderden we alweer in een flard aleatorische toonkunst. De zaal intussen hield collectief haar adem in, wat een gunstige invloed had op de sfeer, de geur en het klimaat. Je hoorde nu ook hoeveel decibel je nog net kon opvangen (drie, schat ik).

Intussen behield het gebodene zijn abstracte karakter. De strijkers vertoonden daarbij de eenheid van een drilpeloton en de precisie van een raketaanval op een ziekenhuis. Duidelijk duizelig duikelden de getuigen van dit alles de Grote Markt op.

Foto: Cherylynn Tsushima

Labels: , , , , ,

(Eddy Determeyer, 8.11.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.