Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Wolfgang Muthspiel - 'Dance Of The Elders'

ECM, 2023 | Opname: februari 2022

Deze week aandacht voor wat recente ECM-cd's, zoals wel vaker bij dit label balancerend tussen jazz, hedendaags gecomponeerd en folk. Allereerst 'Dance Of The Elders', het tweede album van het trio dat gitarist Wolfgang Muthspiel vormt met bassist Scott Colley en drummer Brian Blade. Hun debuut 'Angular Blues' gooide in 2020 hoge ogen en ook dit nieuwe album is zonder meer de moeite waard.

'Dance Of The Elders' begint met bijzonder spaarzame gitaarnoten in 'Invocation'. Nevelslierten worden akkoorden, akkoorden monden uit in een melodie. Een verstild duet tussen Muthspiel en Colley, tot er wat ritmische patronen insluipen. Bijzonder ingetogen spel van Blade horen we op de achtergrond. Vervolgens is het aan Colley en zijn zangerig, klassiek aandoend spel op de contrabas. Een opvallend afwisselend stuk, waarin het trio prachtig laveert tussen abstractie en melodie, waarbij het laatste in het tweede deel de overhand krijgt. 'Prelude To Bach' maakt inderdaad de indruk of de muziek van de meester ieder moment kan klinken, een soort van abstracte verkenning in klank.

Het titelstuk 'Dance Of The Elders' heeft meer dynamiek, waarbij Muthspiel, die we hier vrijwel solo horen, een mooie combinatie van jazz en klassiek neerzet. Het handgeklap verderop doet dan weer meer Zuid-Europees aan en vormt de opmaat tot boeiend slagwerk van Blade. Een hoogtepunt van dit album is 'Liebeslied', schitterende klanken wringt Muthspiel hier uit zijn gitaar. Nog mooier wordt het verderop, in combinatie met het al even verstilde spel van Colley. En 'Folksong' is exact wat de titel aangeeft, met een bijzonder fijnzinnige melodie en een meeslepend ritme. Folk ook in 'Cantus Bradus', vermengd met klassiek. Een bijzondere klankwereld, met name doordat hij dit stuk op een klassieke gitaar speelt.

Kortom een bijzonder mooi en ingetogen album, helemaal in de stijl van dit vermaarde label.

Foto: Zuzanna Gasiorowska

Labels: , , , ,

(Ben Taffijn, 7.11.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.