Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Onder het stof vandaan | Cd's | Jazztube
Oscar Peterson - 'On A Clear Day: The Oscar Peterson Trio - Live In Zurich, 1971'

Mack Avenue, 2022 | Opname: 1971
Oscar Peterson - 'A Time For Love: The Oscar Peterson Quartet Live In Helsinki, 1987'
Mack Avenue, 2022 | Opname: 17 november 1987

De jazzhelden van weleer, bijna allemaal hebben ze het tijdelijke inmiddels voor het eeuwige verwisseld, laten door vaak nooit eerder uitgebrachte opnamen nog regelmatig van zich horen. Er ligt hier inmiddels dan ook al een leuk stapeltje. De in 2007 op 82-jarige leeftijd overleden Oscar Peterson, een van de meest bepalende pianisten uit de geschiedenis van de jazz - hij ontving niet voor niets in 1997 een Grammy Award voor zijn gehele carrière en een International Jazz Hall of Fame Award - mag het spits afbijten. Mack Avenue bracht opnamen op de markt van concerten in Zürich, 'On A Clear Day' en Helsinki, 'A Time For Love', een dubbel-cd.

De plaats waar de opnamen plaatsvonden daar in Zürich is niet bekend, net zomin als de datum. Over dat laatste valt echter wel iets te zeggen. We weten dat Peterson met dezelfde bezetting als voor dit optreden voor de Zwitserse radio in oktober 1971 in de Hans Georg Brunner-Schwer Studio in het Duitse Villingen opnam voor MPS. Het is dan ook niet gek te denken dat ook deze opnamen uit die maand stammen. Concreet hebben we het dan qua bezetting over Niels-Henning Ørsted Pedersen op bas - die vaker Amerikaanse musici begeleidde op hun tour door Europa - en Louis Hayes op drums. Het zijn die twee die beginnen in 'The Lamp Is Low', waarna al snel Peterson aansluit met dat kenmerkende spel van hem. Want stijlvast was Peterson als geen ander. Invloeden van grote voorgangers als Teddy Wilson, Nat "King" Cole, James P. Johnson en Art Tatum incorporeerde hij moeiteloos in zijn eigen stijl. Een stijl die bepaald overdadig genoemd mag worden. Bij Peterson is een melodie altijd een opmaat voor een bijna oeverloze reeks uitweidingen, waarbij het gehele klavier in actie komt. Maar wat een gevoel voor ritme had deze man en wat een timing! Als voorbeelden kunnen de klassiekers 'On A Clear Day' en 'Soft Winds' dienen en de wijze waarop Peterson hier leiding geeft aan het ritme. Prachtig is ook die ingetogen solopassage in 'Young And Foolish', dat naadloos overgaat in 'A Time For Love'.

Het pianotrio was een vorm die Peterson bijzonder vaak koos. Anders dan iemand als Bill Evans was Peterson de onbetwiste leider en waren bassist en drummer, hoe goed ook, toch in eerste instantie begeleiders. De pianist wisselde regelmatig van bezetting. Zo speelde hij in de jaren voorafgaand aan dit treffen in Zürich met bassist Sam Jones en drummer Bobby Durham, horen we hem begin '71 in Parijs nog met bassist Jiri Mraz en Hayes, in Zürich dus met Pedersen en Hayes. In '73 zoekt hij weer het gezelschap van Jones en Durham. Zestien jaar later, op 17 november 1987, zijn het bassist Dave Young en drummer Martin Drew. Maar hier aangevuld met gitarist Joe Pass, waar Peterson sinds 1973 regelmatig mee samenwerkte. Het resultaat van deze samenwerking is te horen op 'A Time For Love'.

Zoals gezegd, de stijl van Peterson veranderde nauwelijks door de jaren en is dan ook direct herkenbaar. Grootste verschil tussen de twee albums is natuurlijk Pass, die zich direct al in de opener 'Cool Walk' van zijn swingende kant laat horen, in een stijl die perfect past bij die van Peterson - ze werkten niet voor niets zo graag samen. En prachtig subtiel is de wijze waarop Peterson de melodie in 'Love Ballade' opbouwt, met passie en gevoel, terwijl verderop Pass en Young er nog een schepje bovenop doen. En laaf u aan het perfecte samenspel tussen Peterson en Pass in 'Cakewalk'. De tweede schijf opent met 'A Time For Love' en een prachtige bijdrage van Pass, terwijl we hem verderop ook nog uitgebreid horen in de klassieker 'When You Wish Upon A Star' Een ander hoogtepunt op deze cd is het swingende 'Soft Winds', het enige nummer dat Peterson tijdens beide concerten speelde.

In de Jazztube hieronder zie je een concert van het Oscar Peterson Quartet mét Joe Pass, opgenomen in 1987 in de Kan-I Hoken Hall, Tokyo.

Labels: , , ,

(Ben Taffijn, 18.2.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.