Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Orchestre National De Jazz - 'Dancing in Your Head(s)' (ONJ, 2021)

Opname: 7 juni 2019
Orchestre National De Jazz - 'Rituels' (ONJ, 2021)
Opname: 2-5 september 2019

Het was lang stil bij het Franse Orchestre National De Jazz, althans wat cd-uitgaven betreft. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat dit orkest iedere vier jaar van bezetting en leider verandert. Van 2014 tot 2018 was dat Olivier Benoit en nu is dat Frédéric Maurin. Muziek schrijven, elkaar leren kennen, veel samenspelen en een tijdje corona en je bent zo weer een paar jaar verder. Onder Benoit gooiden ze ook op deze blog hoge ogen met een serie cd's rondom de Europese hoofdsteden: Parijs, Berlijn, Rome en Oslo. En nu liggen er de albums 'Dancing in Your Head(s)' en de dubbelaar 'Rituels' onder leiding van Maurin. Eens kijken of dit orkest nog net zo spraakmakend is.

Eerst 'Dancing in Your Head(s)' waarvan de opnamen in juni 2019 plaatsvonden tijdens het Kesselhaus Festival. Zet 'Feet Music' op en het eerste wat je denkt is dat er iets niet helemaal goed is met je geluidsinstallatie; zo hoorde je blazers nog nooit. Dan valt het orkest bij en ben ik overtuigd. Superstrakke en zeer swingende bewegingen worden afgewisseld met rauwe interrupties, wat een spanning! De eerste solo is voor tenorsaxofonist Fabien Debellefontaine, die u natuurlijk net zomin als ik kent. Al eerder klaagde ik erover dat Franse jazz hier niet doordringt en hoe onterecht dat is. Willen de programmeurs van North Sea Jazz nu direct gaan bellen, graag! Ja, met dat dansen zit het op dit album wel goed. Bestaat 'Rituels' uit eigen composities van dit orkest, dit 'Dancing in Your Head(s)' bestaat uit zeer knap bewerkte covers. Zeven daarvan zijn afkomstig van Ornette Coleman, als eerbetoon aan een van de grootsten. Daarnaast horen we 'Something Sweet, Something Tender' van Eric Dolphy, met een prachtige solo op trombone van Daniel Zimmermann en 'Dogon A.D.' van Julius Hemphill, met saxofonist Tim Berne als gastsolist. Die horen we overigens ook op een zeer sfeervolle uitvoering van Colemans 'Lonely Woman'. Wat de nummers gemeenschappelijk hebben is de zeer aantrekkelijke groove, met dank aan de twee gitaristen, Pierre Durand en de eerder genoemde Maurin, Bruno Ruder op keyboards, Sylvain Daniel op elektrische bas en Rafaël Koerner op drums. 

Drie maanden later stond het orkest in de Bauer Studio's in het Duitse Ludwigsburg voor de opnamen van 'Rituels'. Een conceptalbum rondom het thema rituelen. Alle componisten putten daarbij voor inspiratie uit de rituelen, zoals beschreven in het boek 'Les Techniciens Du Sacré' van Jerome Rothenberg. Zang - een kwartet bestaande uit Ellinda, Keïla Martial, Linda Oláh en Romain Dayez - speelt dan ook een grote rol op dit album. De gebruikte teksten staan afgedrukt, maar zoals het Fransen betaamt natuurlijk alleen in hun eigen taal. Maar ook los van de zang is dit een totaal ander album dan 'Dancing in Your Head(s)'. Hier gaat het, conform de inhoud, veel meer om sfeer dan om groove. Hoofd en hart zijn hier belangrijker dan de voeten. Wat in het verlengde hiervan ook betekent dat de individuele bijdragen meer opvallen. Zo wordt opener 'Le Monde Fleur' stevig gekleurd door de bijdragen van altsaxofonist Julien Soro en trombonist Bruno Ruder. Het album heeft bovendien kenmerken van de klassieke avant-garde, zowel in de muzikale opbouw als in de stijl van zingen. Mooie voorbeelden zijn het uit twee delen bestaande titelstuk, een compositie van Maurin, 'La Métamorphose' van Grégoire Letouvet, met name vanwege de gesproken tekst te midden van wonderschone klankwolken en de zang verderop van Dayez, en 'Femme Délit' van Leïla Martial, waarin ook de invloed van volksmuziek opvalt. Al met al een bijzonder album, op de grens van hedendaags gecomponeerd en jazz. En o ja, nog deze maand verschijnt Maurins visie op 'Dracula'. We kunnen niet wachten.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 13.10.21) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.