Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert / Jazztube
Orchestre National De Jazz - 'Europa: Berlin' (ONJazz, 2015)

Opname: januari 2015
Orchestre National De Jazz, woensdag 26 oktober 2016, De Singel, Antwerpen

Maken ze in Frankrijk ook jazz? Ja, natuurlijk, zult u verzuchten bij deze domme vraag. Maar, zo kaatst uw recensent de bal terug, waarom horen we daar hier dan zo weinig van terug? Zeker in Nederland zijn de optredens van Franse musici wel heel dun gezaaid en in Vlaanderen is het al niet veel beter. Terwijl... ja, daar maken ze ook jazz. En ook nog eens zeer goede jazz, zo bleek in De Singel – waar gelukkig met ingang van dit seizoen weer jazzconcerten worden georganiseerd! Het uit elf musici bestaande Orchestre National De Jazz speelde daar de sterren van de hemel.

Dit orkest, dat reeds decennia bestaat maar telkenmale van bezetting verandert, heeft iedere vier jaar een andere artistiek leider. Sinds 2014 is dit de gitarist en componist Olivier Benoit. Met tien geestverwanten is hij het project 'Europa' gestart, dat inmiddels aan de derde editie toe is. In dat project brengt de bigband muzikale hommages aan een viertal steden. In die hommages probeert men de geest van de stad te vangen. Het begon allemaal in 2014 met een muzikaal hommage aan Parijs. Dat is dan wel weer typisch Frans, je begint zo'n tour door Europa bij je eigen hoofdstad. Vervolgens was eind 2014 Berlijn aan de beurt - waarvan tijdens dit concert de muziek wordt gespeeld - en in juni 2015 Rome – waarvan nu net de cd is verschenen. In januari 2017 volgt dan nog Oslo.

'Berlin' ontstond tijdens een residentie aan het Jazz-institut in november 2014 en is, zo blijkt ook tijdens dit optreden, een eclectisch en enerverend werkstuk, waarin ritme een grote rol speelt. Berlijn is een dynamische stad, waar bijzonder veel gebeurt op creatief gebied. Een stad die als een magneet werkt op met name de wat meer alternatieve kunstenaars. Die dynamiek weet Benoit in zijn composities prima te vangen. Intens en bedwelmend. Een grote rol is in het orkest dan ook weggelegd voor het driemanschap Eric Echampard – drums, Sylvain Daniel – elektrische bas en Paul Brousseau – Fender Rhodes. Zij creëren de basis voor de meeslepende ritmes, onder andere op 'Révolution' en het drieluik 'Persistance De L’Oubli'. Echampard klinkt tijdens het concert soms wel iets te dominant, maar de akoestiek van de Blauwe Zaal in De Singel werkt voor dit type concerten dan ook niet echt mee. Op het album is de balans echter optimaal.

Maar Benoit heeft zeker ook oog voor de turbulente geschiedenis van de stad, met als laatste grote mijlpaal de val van de muur in 1989, waarvan het 25-jarig jubileum juist gevierd werd tijdens de residentie. De suite zit dan ook vol ingetogen, contemplatieve momenten. Zoals het allereerste begin in 'L’Effacement Des Traces', waarin het orkest een zwarte lucht creëert, zo een die voorafgaat aan een gigantische stortbui. Of het intro van 'Métonymie', met een prachtig duet van piano (Sophie Agnel) en Fender Rhodes, vol kristalheldere nootjes. 'Révoluition – Intro Part II', met dat eclatante duet van piano - met een wiegende cadans - en viool (Theo Ceccaldi). En tot slot 'Oblitération', dat begint met een storende radiozender en stemmen, waar dan op wonderlijke wijze de blazers een plek in vinden.

Strak gecomponeerde muziek dus, dat kan ook niet echt anders voor een band van deze omvang, waarin Benoit jazz vermengt met hedendaags gecomponeerde muziek, rock en experimentele elektronica tot een verrassende mix. Dat hier de crème de la crème van de Franse avant-garde tekent voor de uitvoering, is verder wel zo duidelijk. Een project dat het verdient om verder te volgen. Op naar Rome!

In de Jazztube hierboven geeft het Orchestre National De Jazz een integrale uitvoering van 'Europa: Berlin', gefilmd op 2 september 2016 tijdens het festival Jazz à La Villette.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 3.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.