Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam / Jazztube
Manu Dibango


Na percussionist Ray Mantilla (22 juni 1934-21 maart 2020) is saxofonist Manu Dibango de tweede jazzster die aan het coronavirus bezweek. In zijn woonplaats Parijs overleed Dibango op 23 maart 2020.

Manuel Dibango werd op 12 december 1933 in Douala, Kameroen geboren, dat destijds nog een Franse kolonie was. Door zijn ouders werd Manu in 1949 naar Parijs gestuurd, om daar filosofie te gaan studeren. Zijn wijsgerige gedachten gingen evenwel meer uit naar de bloeiende jazzscene ter stede en uiteindelijk zou hij zich bekwamen op klarinet, saxofoon, piano en balafon. Tot 1956 verbleef hij in de Lichtstad, waar hij een koppig brouwsel van jazz en Kameroense dansmuziek ontwikkelde en zich in de vele kleine jazzclubs manifesteerde. Daarmee was hij een pionier van wat tegenwoordig wereldmuziek wordt genoemd.

Zijn muzikale helden waren Louis Armstrong (ook vanwege diens humanitaire natuur), Duke Ellington, Charlie Parker en King Curtis. Een van de eerste nummers die hij op de (45-toeren)plaat zette was 'Tribute To King Curtis'. Zijn grote hit 'Soul Makossa' (1972) was gebaseerd op 'Memphis Soul Stew' van de popsaxofonist. Op zijn beurt werd 'Soul Makossa' gejat door vocalist Michael Jackson, die er 'Wanna Be Startin’ Somethin’' van maakte. De rechtszaak die Dibango tegen Jackson aanspande werd door hem gewonnen.

Met zijn onverzadigbare honger naar andere culturen en muziekstijlen verbleef Manu Dibango in Europa (met name Frankrijk en België), een aantal Afrikaanse landen, de New Yorkse salsascene en Jamaica. Overal inspireerde hij met zijn aanstekelijke spel en zijn gemoedelijke persoonlijkheid medemuzikanten en liet hij zich op zijn beurt inspireren.

In 2004 werd hij door de UNESCO tot Artist for Peace uitgeroepen en drie jaar later bracht hij als laatste wapenfeit een ode aan saxofonist Sidney Bechet, die net als hijzelf lange tijd in Frankrijk doorbracht en daar faam en fortuin oogstte.

In de Jazztube zie je het concert dat Manu Dibango met het Metropole Orkest gaf tijdens het Dunya Festival in het Rotterdamse Zuiderpark.

Foto: Cees van de Ven

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 24.3.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.