Pagina's

zondag, maart 01, 2020

Concert
Dichtbij Beefheart

'Beefheart: Pork Treat Musical' door Hans Dagelet & Rosa Ensemble, donderdag 27 februari 2020, VERA, Groningen

Je zag ze in VERA in kluitjes rondhangen, de gelukkigen die het kunnen navertellen, het hardhandige recital van Captain Beefheart and his Magic Band in 1980, in een boerenfeestzaal in het lieflijke Roden. Allemaal hadden ze toen het gevoel gehad dat de goede kapitein het tegen hen persoonlijk had gehad, toen die met stentorstem EE-LEC-TRI-CITY de zaal inknalde.

Een enkeling was er wellicht zelfs bij geweest toen Beefheart, geboren Don Van Vliet, na afloop in de kleedkamer een marathoncollege gaf. Over marihuana en tabak ("vijf keer zoveel teer als in tabak"), over zijn blaasinstrumenten, over de insecten die rond de lampen zoemden, over de vervuiling van de aarde, over zijn tekeningen, over Sun Ra en Ronald Reagan. Maar vooral over zijn lievelings-bluesartiesten, Lowell Fulson, Sunnyland Slim en Hubert Sumlin ("die arme, arme Hubert Sumlin, altijd maar in de schaduw van Howlin' Wolf").

Ik zal niet beweren dat Hans Dagelet en het Rosa Ensemble op dezelfde manier vlamden als de Magic Band - maar ze kwamen er bij vlagen verbijsterend dichtbij. Soms klonk het ensemble alsof er met dynamiet in een granietgroeve werd gewerkt. De twee toetsenspelers Floris van Bergeijk en Laurens de Boer wisten wat dat betreft alles op te roepen, van tedere thereminsferen tot maf pulsargeknetter in de verte en gruwelijk chaotisch gebonk. Met name tijdens die ongegeneerde erupties werkte de muziek therapeutisch (mijn beginnend Coronagriepje verdween tenminste als sneeuw voor de zon), ja, kwam er een sereen geluksgevoel over je heen.

Met stukjes zwarte tape als knevel, bakkebaarden en wenkbrauwen wás acteur, zanger en trompettist Hans Dagelet een Beefheart après la lettre. De Nederlandse vertalingen van Daniel Cross en Alexander Peterhans waren creatief en hilarisch - ik hoop dat Dagelet na twee keer een uur gegrom zijn keel inmiddels weer kan gebruiken.

Blubber en smook!

Concertfoto's: Mischa Veenema