Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Scene report
Jazz Middelheim opent intimistisch en sfeervol


Het verschil had niet groter kunnen zijn; waar vorig jaar de openingsdag van Jazz Middelheim werd geplaagd door enorme onweersbuien, daar was het dit jaar in Antwerpen een heerlijke dagje met een aangename temperatuur. De veranderde inrichting van het festivalterrein mag alvast gerust geslaagd worden genoemd, met name de verplaatsing van de kleinere Club Stage weg van de ingang naar de zijkant van het hoofdpodium. Deze ingreep zorgde voor een veel rustiger verloop, waardoor de toehoorders beter en relatief ongestoord konden genieten van de programmering aldaar. Die werd deze dag ingevuld door Granvat, het creatief muziekplatform van de broers Stijn en Bert Cools. Hun muzikale uitingen gaan van uitbundige elektronica (de opzwepende beats en impro van EOP/AAN) tot minimalistische en akoestische soundscapes, zoals te horen viel tijdens het sfeervolle, bedwelmende slotoptreden van de achttien (!) muzikanten van Book Of Air Vvolk.

De 35e editie van Jazz Middelheim startte vrijdag mooi met de verfijnde klanken van de vibes. Pascal Schumacher was wegens verkeersdrukte nog maar net aangekomen op het festivalterrein of hij kon al aantreden met zijn Friends, waarmee hij een afwisselende set ten beste gaf, met hoofdrollen voor de onnavolgbare fluitist Magic Malik en pianist Franz von Chossy. Daarna was het de beurt aan de vingervlugge Poolse pianist Marcin Wasilewski met zijn trio, gevolgd door het eerste optreden van artist in residence Avishai Cohen, de Israëlische trompettist die eerder op de dag al werd geïnterviewd door Ashley Kahn. Deze Amerikaanse muziekhistoricus/journalist/producer opent iedere dag in de Club Stage met een interview met een festivalartiest, een aanrader. Ludovico Einaudi sloot de eerste festivaldag in stijl af met een contemplatieve en intimistische set neo-minimal music. Niet vreemd dat de man veel wordt gevraagd voor filmmuziek, want zijn muziek heeft een sterk beeldend karakter.

Enig klein minpuntje dit jaar is wellicht het lage podium. Hoewel het enerzijds zorgt voor een meer intieme, club-achtige setting, gaat het anderzijds ten koste van het zicht voor de bezoekers op achterste rijen en buiten de tent. Hoewel dat deels gecompenseerd wordt door de uitstekende beeldregie op de twee grote schermen aan weerszijden van het podium.

Klara is er tijdens Jazz Middelheim elke dag live. Je kunt het festival hier volgen in beeld en geluid. Tevens vind je er filmpjes met live-fragmenten en backstage-interviews met de optredende muzikanten door Lies Steppe, Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en... the one and only Guy Peters!

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 13.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.