Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam / Jazztube
Rudy Van Gelder


In zijn geboorteplaats Jersey City overleed op 25 augustus jongstleden de vermaarde opnametechnicus Rudy Van Gelder. Hij werd 91 jaar.

Rudy Van Gelder werkte aanvankelijk als optometrist. Zijn eerste bandopnamen van bevriende jazzmuzikanten maakte hij in de huiskamer van zijn ouders in Hackensack. Een van hen, saxofonist Gil Melle, introduceerde hem omstreeks 1952 bij Blue Note Records. Het duurde niet lang of Van Gelder was fulltime opnametechnicus, die later ook voor Savoy en Prestige ging werken. Zijn vroege producties werden allemaal op woensdagen opgenomen, omdat dan zijn winkel dicht was.

Kenmerkend voor zijn werk was onder meer de prominente plaats voor de drums (Art Blakey!), die veel présence en galm kregen. Daarentegen waren pianisten niet zelden ontevredenen: doordat Van Gelder - om overspraak tegen te gaan - met plakmicrofoons op het klankbord werkte, was er weinig te horen van specifieke touchers.

Een en ander neemt niet weg dat de duizenden comboproducties van Rudy Van Gelder model stonden voor veel jongere technici en platenproducers. Met zijn ervaring lukte het hem vrijwel altijd, binnen enkele minuten een goede balans en een warm geluid in te stellen.

De laatste jaren hield de oude meester zich bezig met de Blue Note RVG Edition, reissues uit de jaren vijftig en zestig, die door hem getransformeerd werden naar 24-bits stereo.

In de Jazztube hierboven een uitgebreid interview met Rudy Van Gelder, afkomstig de Blue Note-cd/dvd 'Perfect Takes'. Producer Michael Cuscuna spreekt met Van Gelder over de beginjaren van Blue Note, de jazzlegendes waarmee hij werkte en zijn erfenis als 'the greatest jazz recording engineer of all time'.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 31.8.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.