Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
North Sea Jazz Festival


Van 8 tot en met 10 juli 2016 vindt in Ahoy weer het North Sea Jazz Festival plaats. De 41ste editie alweer, met ook dit jaar een zeer breed en overvol programma. Goed dus om eens wat nader in te zoomen op het aanbod en u, als bezoeker, wat wegwijs te maken. Dat we daarbij vooral stilstaan bij de jazz zoals hij gewoontegetrouw in deze kolommen voorbijkomt, lijkt mij evident.

En die jazzliefhebber kan gelukkig ook dit jaar weer het een en ander van zijn gading vinden. Ook dit jaar heeft North Sea Jazz weer een aantal thema's gedefinieerd, een aantal projecten benoemd, een Artist in Residence uitgenodigd en een compositieopdracht verstrekt, om maar eens een paar vaste waarden te benoemen. Zo heeft het festival dit jaar een aantal acts uitgenodigd die op opvallende wijze de brug tussen jazz en rock slaan. De reünietour van Steps Ahead is daaronder te scharen, maar interessanter zijn wellicht nog de optredens van TaxiWars (met dEUS-frontman Tom Barman en jazzsaxofonist Robin Verheyen), Donnie McCaslin (waar David Bowie zijn laatste album mee opnam) en het spraakmakende duo Colin Stetson en Sarah Neufeld (waarvan de duistere drones in deze kolommen reeds uitgebreid besproken zijn).

Bijzonder is ook de grote rol die het Metropole Orkest dit jaar speelt. Als gasten tijdens de drie concerten sluiten respectievelijk aan: Snarky Puppy, waarmee het orkest eerder het album 'Sylva' opnam, Kamasi Washington en Ibrahim Maalouf. Gezien de lovende woorden over Washington - The New York Times sprak over 'de geboorte van een jazzgod' - is dit in ieder geval een concert om naar uit te kijken. Washington bracht zijn album 'The Epic' overigens uit op Brainfeeder, het label van Flying Lotus, ofwel Steven Ellison. De muziek op dit label is een grensverleggende mix tussen jazz, funk, dance en elektronica. Op vrijdagavond een hele avond voor dit label met, naast Flying Lotus zelf, Jameszoo, Kneebody & Daedelus en Thundercat.

Ook dit jaar staan er weer een aantal speciale projecten op stapel. Zo horen we op zondag de bigband van de Weense trompettist Michael Mantler. In 1968 maakte hij onder de naam The Jazz Composer's Orchestra met een bigband het fameuze free-jazz album 'Communications' (ECM). In 2014 bracht hij op hetzelfde label op basis van het oorspronkelijke materiaal een vervolg uit, onder de naam 'The Jazz Composer’s Orchestra Update'. En nu staat dit orkest dus op dit festival. Er wordt ook stilgestaan bij het honderdste geboortejaar van Boy Edgar. De Konrad Kosselleck Big Band, met onder andere John Engels en Arnold Dooyeweerd, brengt een hommage aan deze legendarische musicus. En dan is er nog het eerbetoon dat Chick Corea, die dit jaar 75 wordt, met zijn kwintet brengt aan zijn grote helden: Miles Davis, Horace Silver en Bud Powell.

De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf is dit jaar Artist in Residence en geeft in dit kader drie concerten. Hij vertolkt met een kwintet de muziek van het vorig jaar verschenen 'Kalthoum', waarmee hij de onvergetelijke Egyptische zangeres Oum Kalthoum eert, en met een kwartet de muziek van het eveneens vorig jaar verschenen 'Red & Black Light', opgedragen aan de vrouwen die aan een betere wereld werken, en hij geeft dus een concert met het Metropole Orkest. Basklarinettist Joris Roelofs kreeg dit jaar de compositieopdracht en natuurlijk wordt de Paul Acket Award ook dit jaar weer uitgereikt. Deze keer aan zangeres Cécile McLorin, die aansluitend een optreden zal verzorgen.

Naast alles wat hierboven genoemd is, zijn er natuurlijk nog talloze anderen te noemen. Saxofonist en fluitist Pharaoh Sanders komt, samen met William Henderson en Trilok Gurtu, Dr. Lonnie Smith, met een kwintet en samen met The Jazz Orchestra of The Concertgebouw (waarmee hij onlangs een lp uitbracht), Pat Metheny & Ron Carter, Ches Smith - Craig Taborn - Mat Maneri, Charles Lloyd met zijn nieuwe kwartet, het Steve Lehmann Octet, Kenny Barron & Dave Holland, Scofield Mehldau Guiliani en Perch Hen Brock & Rain, waarvan we hier nog onlangs 'Live @ The Jazz Happening Tampere' bespraken, en nog héél véél meer!

Klik hier voor meer informatie over North Sea Jazz 2016.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 2.7.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.