Pagina's

zondag, februari 14, 2016

Cd
James Brandon Lewis - 'Days Of Freeman' (OKeh, 2015)

Opname: 16-17 februari 2015
Dikeman/Parker/Drake - 'Live At La Resistenza' (El Negocito, 2015)
Opname: 5 mei 2014

De tenorsaxofoon is wellicht het meest gezichtsbepalende instrument binnen de jazz. Het is dan ook geen overbodige luxe om dit instrument eens uitgebreid in het zonnetje zetten. Hij komt in volle glorie voorbij op twee recente cd's, louter door slagwerk en bas begeleid.

De eerste cd betreft er een van James Brandon Lewis. Deze uit Brooklyn, New York afkomstige saxofonist blikt op 'Days Of Freeman' terug op zijn verleden. In vier hoofdstukken komen zijn jeugd, de basketbal en de diverse muzikale inspiratiebronnen voorbij. Het trio bestaat verder uit drummer Rudy Royston en bassist Jamaaladeen Tacuma, hier eveneens op elektrische bas. Door de invloed van hiphop op Lewis' leven en werk is dit een bijzonder album geworden. In diverse nummers, waaronder 'Brother 1976' horen we die invloed overduidelijk, maar Lewis weet het wel op ingenieuze wijze te vermengen met de jazz. Bij hem dan ook geen jazzy popnummers, maar complexe jazz waarin we soms de ritmische lijnen van de hiphop herkennen, zoals in 'Black Ark', dat Lewis opdraagt aan de in de rapwereld fameuze gelijknamige opnamestudio van Lee Scratch Perry. Op een heerlijk stuwend patroon van Tacuma en Royston blaast Lewis zijn ritmische patronen.

Gerapt wordt alleen in het titelnummer 'Days Of Freeman', door Supernatural, naast ook nog een bijdrage van zangeres Peal Lewis. In dit nummer komen alle invloeden op boeiende wijze samen. De titel verwijst dan ook naar Freeman Street in Buffalo, New York waar Lewis opgroeide. Maar er is meer muziek die de tenorsaxofonist inspireert. Zo brengt hij in 'Bird Of Folk Cries' een ode aan de spirituals en de werkliederen, die de wortels van de jazz vormen, waarbij hij gepassioneerd en intens klinkt en waarbij de ritmesectie voor krachtige begeleiding zorgt. En in 'Bomako Love' is het de muziek van West-Afrika en dan Mali in het bijzonder waar hij bij stilstaat. En passant is dit tevens een ode aan Don Cherry, die als geen ander deze muziek met jazz heeft gecombineerd.

John Dikeman, dat mag zo langzamerhand wel als bekend worden verondersteld, begint waar andere saxofonisten stoppen. Dat bleek nog onlangs tijdens een concert dat hij in het Bimhuis gaf met slagwerker Hamid Drake en contrabassist William Parker. Van een eerder concert in deze bezetting - in La Resistenza, Gent - zijn onlangs de opnames uitgebracht, waardoor we nog eens kunnen nagenieten.

De direct herkenbare stijl van Dikeman staat ook op dit album weer centraal: explosief en dynamisch, vol onverwachte wendingen en tegelijkertijd vol pure emotie en met een enorme zeggingskracht slingert hij zijn onstuimige noten de wereld in. De woorden van trompettist/saxofonist Joe McPhee, die Dikeman aanhaalt op zijn cd, zijn dan ook onverkort op Dikeman van toepassing. Een journalist vroeg McPhee waar zijn muziek over ging, waarop deze antwoordde: "Love, pure love." Vandaar dat de passie eraf spat!

Dat geldt overigens niet alleen voor Dikeman. Ook Drake en Parker laten zich hier niet onbetuigd. Maar laten we vooral Dikeman zelf, in een deel van zijn dankwoord, aan het woord laten en hem zijn te grote bescheidenheid vergeven: 'Finally, to William and Hamid for giving me this opportunity and for sharing their music and overflowing spirit. It is no exaggeration to say that this was a dream come true for me. I hope the listener, as I feel William and Hamid did, is able to look past my inadequacies and hear this as a celebration of life, told, more or less eloquently, by three people using the words at their disposal.' Waarvan akte!

Klik hier voor een preview van de cd 'Days Of Freeman'. En hier kun je geluidsfragmenten vinden van 'Live At La Resistenza'.