Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 


In memoriam / Jazztube
Rita Reys


Zondag 28 juli is First Lady of Jazz Rita Reys op 88-jarige leeftijd overleden ten gevolge van een hersenbloeding.

De in Rotterdam geboren zangeres trouwde na de oorlog met drummer Wessel Ilcken en werd met zijn combo al gauw een gevierd jazzzangeres. Haar stem, timing, soepele frasering en swingende interpretatie van het American Songbook-repertoire werd nationaal en internationaal op waarde geschat. Na de succesvolle plaatopname 'Jazz Behind The Dikes' kwam in 1956 de uitnodiging om met Art Blakey's Jazz Messengers in Amerika het album 'The Cool Voice Of Rita Reys' op te nemen voor het prestigieuze Columbia-label. Het leverde haar in '56 als '57 Amerikaanse tournees op. Ze trad op in befaamde clubs als Birdland en The Village Vanguard en zong met Horace Silver, Jimmy Smith, Herbie Mann en Oscar Pettiford.

Na het onverwachte overlijden van Wessel Ilcken in 1957 werkte Rita samen met het trio van pianist Pim Jacobs. In 1960 trouwde ze met hem en kwam het succesvolle album 'Marriage In Modern Jazz' uit. Op het in hetzelfde jaar gehouden jazzfestival van Juan les Pins werd zij uitgeroepen – en zeer terecht – tot Europa's First Lady of Jazz. In de jaren zestig stond ze met het Trio Pim Jacobs veelvuldig op alle grote Europese jazzfestivals: Warschau, Praag, Berlijn, Boedapest, Comblain-La-Tour en in 1969 op het New Orleans International Jazz Festival.

Vooral in de zeventiger jaren werden albums uitgebracht voor een wat breder publiek. Het ging om de muziek van Burt Bacharach, Michel Legrand, Antonio Carlos Jobim en George Gershwin. Dat alles onder leiding van dirigent/arrangeur Rogier van Otterloo en met begeleiding van een groot orkest met zeer veel strijkers. In 1979 nam Rita weer een 'echte' jazzplaat op met als gast saxofonist Johnny Griffin. Vanaf dat moment richtte ze zich weer grotendeels op het jazzrepertoire.

In 1991 ontving ze op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. In 1992 maakte ze de laatste opnamen met Pim Jacobs: 'Rita Reys, The American Songbook'. Bij Jacobs werd kanker geconstateerd, waaraan hij in 1996 stierf. Bij Rita was al eerder – 1985 – kanker ontdekt, die ze wist te overwinnen. In 2006 ontving ze de Oeuvre Edison. In het juryrapport stond: 'Rita Reys is al meer dan een halve eeuw de grootste jazzzangeres van Nederland'. In 2011 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zowel fysiek als mentaal was Rita een oersterke vrouw. De liefde voor de jazz en het zingen hield haar tot vlak voor haar overlijden op de been. Ze was nog ongelooflijk vitaal en was nog een zeer gesoigneerde verschijning. Ze trad tot op het laatst nog regelmatig op. Haar laatste succesvolle optreden – na een afwezigheid van vier maanden vanwege een heupoperatie - was op 6 juli jongstleden in een uitverkochte North Sea Jazz Club in Amsterdam. Helaas heeft ze haar allereerste optreden op 1 september in poptempel Paradiso niet meer mogen meemaken.

Klik hier voor een fotoset van Rita Reys, met foto's die Cees van de Ven in de loop der jaren van haar maakte.

Bekijk de Jazztube!
Als eerbetoon twee stukken die onze nationale jazzdiva in 1965 in het AVRO-programma Hoofdstuk III vertolkte: 'Waltz For Debby' met Pim Jacobs (piano), Ruud Jacobs (bas) en Wim Overgaauw (gitaar), gevolgd door 'On Green Dolphin Street', waarin ze wordt begeleid door een groter orkest onder leiding van Ruud Bos. Met onder anderen Cees Smal als solist op de bugel. Klik op de afbeelding rechtsboven om de schitterende zwart-wit beelden te bekijken. La Rita in her prime.

Meer horen?
Beluister hier opnamen van een concert van Rita Reys in Wilou's Basement (Veldhoven) op 13 januari 2008. Met Ferdinand Povel op tenorsax, Martijn van Iterson op gitaar, Peter Beets op piano, Ruud Jacobs op contrabas en Joost Patocka op drums.

Labels: ,

(Jacques Los, 30.7.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.