Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 


In memoriam / Jazztube
Sam Most


Op 13 juni overleed in Los Angeles jazzfluitist Sam Most op 82-jarige leeftijd. Hij werd de 'Father of the Bebop Flute' genoemd. De bekendere fluitist Herbie Mann werd enorm door hem beïnvloed.

Voor zowel Mann als Most en nog een enkeling, waaronder Hubert Laws, James Newton en Jeremy Steig, was de dwarsfluit het hoofdinstrument. Voor andere fluitspelers, in het bijzonder saxofonisten, was de fluit slechts een wel of niet belangrijk bij-instrument. Bekende namen desbetreffend: Sam Rivers, Eric Dolphy, Bud Shank, James Moody, Lew Tabackin en Roland Kirk.

Op 18-jarige leeftijd begon Sam Most zijn professionele carrière bij de orkesten van Tommy Dorsey, Boyd Reaburn en Don Redman. Zes jaar later ontving hij de Critic's New Star Award van het jazzmagazine DownBeat. In de vijftiger jaren nam hij een fiks aantal platen op voor labels als Prestige, Vanguard en Bethlehem, en speelde hij in de groepen van Chris Connor, Paul Quinichette en Teddy Wilson. Na een tour met Buddy Rich vestigde hij zich in het begin van de jaren zestig als studiomuzikant in Los Angeles. Sindsdien is hij op tientallen albums te horen, zowel onder eigen naam - op onder meer het label Xanadu - en als sideman op platen van Louis Bellson, Lalo Schiffrin, Clare Fisher, Don Elliot, Ray Brown, Tal Farlow, Terry Gibbs en Teddy Charles.

Gedurende zijn carrière werkte hij met talloze befaamde jazztoppers als Kenny Barron, Ray Charles en Monty Alexander. In 2012 verscheen op Timeless 'Indian Summer' met het trio van pianist Rein de Graaff. Het zijn opnamen die gemaakt zijn tijdens hun tournee eind 2011.

Eddy Determeyer had ter gelegenheid van de bovengenoemde tour een interview met de fluitist, dat je hier kunt lezen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding hierboven om Sam Most live aan het werk te zien in de jazzclub Steamers in Fullerton, California. In maart 2006 maakte hij daar samen met de band van klarinettist Mort Weiss opnamen voor het album 'Mort Weiss Meets Sam Most' (SMS Jazz). We horen en zien het nummer 'I Got It Bad', waarin Most laat zien dat hij behalve een uitmuntende fluitist ook een niet onverdienstelijke zanger is. Hij wordt begeleid door Ron Eschete op gitaar, Luther Hughes op bas en Roy McCurdy op drums.

Labels: ,

(Jacques Los, 21.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.