Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
In de traditie van Django

Gypsy Swings, zondag 15 oktober 2023, Brouwerij Martinus, Groningen

Een aantal Groninger jazzmuzikanten heeft een nieuwe concertreeks opgetuigd, op de zondagmiddag in Brouwerij Martinus en Het Roode Hert (Roderwolde). Onvrede over het gebrek aan speelmogelijkheden speelde daarbij een rol.

Afgelopen zondag bracht een kwartet onder leiding van gitarist Ronald Kamphuis gipsy swing in de Martinus. Een groep die tot dusver de AcoustiCasts heette, maar dan met een andere ritmegitarist en contrabassist. Het idioom is de Manouche Swing van de legendarische gitarist en componist Django Reinhardt. Nu heb je verspreid over de wereld honderden, zo niet duizenden combo's die zich in dit materiaal hebben vastgebeten. Maar Kamphuis en kompanen weten er toch een persoonlijke twist aan te geven. Voor de leider zijn het geluid en bepaalde loopjes overduidelijk geïnspireerd op Reinhardt, maar hij heeft voor een ietwat vrijere insteek gekozen. Dat hij ook een uitstekende bopvogel is bewees hij tijdens de jamsessie achteraf, waarin hij een onberispelijk 'Ornithology' voor zijn rekening nam.

Ook ritmegitarist Nick Daniëls stond solistisch zijn mannetje; zijn aandeel in 'Anouman' viel op vanwege het soulgehalte. En dan heb ik het dus over de soul van Grant Green, niet die van Prince. De belangrijkste functie van Daniëls was en bleef toch, samen met bassist Marco Kerver, het leggen van een oersolide ritmisch fundament voor de groep. Dat kwam misschien nog wel het beste uit de verf in het 'ouderwets' swingende 'Viper's Dream'. In 'Made In France' liet het kwartet nog maar weer even horen dat de muziek van Reinhardts Hot Club gebaseerd was op het vooroorlogse werk van het duo Joe Venuti-Eddie Lang, maar ook op de contemporaine valse musette die Parijs destijds beheerste.

Foto: Job Posthumus

Labels: , , , , ,

(Eddy Determeyer, 21.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.