Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Gevoel en verstand verbonden

Sjoerd van Eijck's OAK, woensdag 6 december 2023, Paradox, Tilburg

In 2021 heeft Sjoerd van Eijck met zijn kwartet OAK, een kwinkslag naar z'n achternaam, het debuutalbum 'Aurora' uitgebracht, met trompettist Koen Smits, bassist Nathan Wouters en drummer Willem Romers. Dezelfde formatie staat bij de feestelijke albumpresentatie van 'Eight' op het podium van Paradox. Voorafgaand aan de eerste muzikale klanken legt Van Eijck aan het publiek uit dat de composities van het nieuwe album zijn geïnspireerd door de muziek van Ennio Morricone uit Quentin Tarantino's film 'The Hateful Eight'. Op zijn beurt is de beroemde Italiaanse filmcomponist beïnvloed door de componist en muzikale vernieuwer Olivier Messiaen.

Wanneer je niet bekend bent met de muziek van Messiaen is het ondoenlijk vast te stellen in hoeverre de door OAK gespeelde stukken gevoed zijn door de compositieleer van Messiaen. Duidelijk is wel dat Sjoerd van Eick nieuwe bronnen heeft aangeboord, in zijn drang tot experimenteren met klankkleuren en harmonieën. De eerste live-uitvoering maakt niet alleen inzichtelijk dat Van Eijcks composities diepgeworteld zijn in de jazz en geïmproviseerde muziek, maar ook dat de luisteraar geen hapklaren brokken krijgen opgediend. De muziek heeft veel ruimte tussen de gespeelde noten en wordt in sterke mate voortgedreven door complexe ritmes. Geen wonder dat essentiële skills worden gevraagd van bassist Nathan Wouters en drummer Willem Romers.

Gevoel en verstand, beide van belang in de muziek, zijn ook bij dit concert onderling verbonden, maar het cerebrale karakter domineert op verbluffende wijze. Bij de les blijven is voor musici en publiek een absolute must. De inventieve composities wedijveren met de vaak intense improvisaties om aandacht. De weelderige en kleurrijke solo's worden grotendeels opgeëist door Van Eijck en Smits. Bewonderingswaardig is dat deze solistische bijdragen onmiskenbaar samenhang vertonen met de uitgeschreven composities. Dit zorgt voor zowel contemplatie bij de doordacht uitgeschreven delen als het oproepen van emoties bij de avontuurlijke solo's en verrassende muzikale plotwendingen.

De release van het album 'Eight' van OAK is nog live te bewonderen in de Thiemeloods in Nijmegen op 8 februari 2024 en in de Verkadefabriek in Den Bosch op 18 februari 2024. Het mooi geproduceerde album is uitgebracht bij het Nederlandse ZenneZ-label.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , , ,

(Louis Obbens, 13.12.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.