Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Jazz met expressieve vrijheidsdrang

Noah Preminger Quartet, zaterdag 21 oktober 2023, Paradox, Tilburg

Tenorsaxofonist Noah Preminger woont in Brooklyn, New York, en is in Nederland nog betrekkelijk onbekend, mede gezien de opkomst in Paradox. Ondanks het feit dat de relatief jonge saxofonist al meer dan 14 albums heeft uitgebracht, waarvan een belangrijk deel op het Nederlandse Criss Cross-label. Preminger maakte aanvankelijk muziek die geworteld is in de blues van de Mississippi Delta, zoals vastgelegd in 'Pivot: Live At The 55 Bar'. Zijn muzikale scope is inmiddels verbreed. Op 'Meditations On Freedom', uitgebracht op de dag van de inauguratie van Donald Trump, brengt Preminger een persoonlijk en muzikaal protest tegen de onheilspellende politieke ontwikkelingen in de VS. Meer recent heeft Preminger samengewerkt met rapper Tone860 en zich ook gewijd aan het componeren van filmmuziek.

Het Noah Preminger Quartet brengt op deze avond pure Amerikaanse jazzmuziek ten gehore. Maar wel met de kanttekening dat het oude format zeer urgent en eigentijds klinkt. Het kwartet put uit het brede arsenaal aan uitgebrachte albums. Pianist Julian Shore en bassist Phil Donkin zorgen voor elementen van rust in hun begeleidende rol en door spaarzaam te soleren. In de eerste drie stukken grossiert Preminger in glansrijke, hoogenergetische improvisaties, zoals in 'High Or Booze'. Zijn politiek standpunt steekt de saxofonist niet onder stoelen of banken. Hij illustreert dit door vervaarlijk en onstuimig de muzikale aanval te zoeken in 'FTGOP'. Pas in het vierde stuk krijgt het publiek weer tijd om adem te halen. Op sensitieve en bedaarde wijze interpreteert het kwartet op geheel eigen wijze de klassieke, religieuze compositie 'Ombra Mai Fu' van Händel. Met een ode aan het motorrijden musiceert Preminger in 'Sky Continous', vrolijk en in hoge registers, de vrijheid tegemoet.

In de tweede set wordt het muzikaal niveau geëvenaard door meer rockelementen te incorporeren, in woord en gebaar stil te staan bij het overlijden van pianist-componist Carla Bley en twee bitterzoete stukken te spelen in relatie tot een beroemd familielid, filmregisseur Otto Preminger. Met een fantastische uitvoering van Coltrane's 'Liberia' en een cover van 'Burning Man', afkomstig van Premingers album 'Songs We Love', wordt het optreden afgesloten.

Ondanks de logische structuren is de muziek van het begin tot het eind avontuurlijk door de niet-clichématige zeggingskracht vol expressieve vrijheidsdrang van saxofonist Noah Preminger.

Foto: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: ,

(Louis Obbens, 3.11.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.