Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Als een warm bad

Tingvall Trio, vrijdag 27 oktober 2023, Paradox, Tilburg

Het uit Hamburg afkomstige trio, met de Zweedse Martin Tingvall op piano, de Cubaanse bassist Omar Rodriguez Calvo en de Duitse drummer Jürgen Spiegel, heeft met album 'Birds' geleidelijk een andere richting gekozen. Scandinavische jazz heeft in twintig jaar tijd plaatsgemaakt voor ogenschijnlijk luchtige jazz, geïnfiltreerd met flarden wereldmuziek, pop en licht klassiek. Voor 'Birds', dat centraal staat bij het concert, is inspiratie gehaald uit de zangers uit de natuur. Naar verluid heeft Tingvall tijdens de coronapandemie in rust en stilte veel naar vogelgezang geluisterd. Vogels weerspiegelen in hun gezang migratiepatronen, het veranderende klimaat en de oorlog die in de nabijheid van Europa wordt gevoerd.

'Woodpecker' is een pakkende compositie waar de geluiden van deze vogel door middel van een zich herhalend motief worden weerspiegeld. Ook in andere stukken, direct vernoemd naar vogels zoals 'Humming Bird' (kolibrie) en 'Nuthatch' (boomklever), reflecteert het trio muzikaal en uitgebalanceerd op de vogel, bij vlagen met hectische tempowisselingen. Zonder uitzondering relatief kortdurend en laagdrempelig, maar krachtig en plezierig van toon.

In andere stukken worden de improvisaties langduriger en intenser verkend. Vaak is de ondertoon dan eerder weemoedig of ingrijpend, zoals bij 'S.O.S.' en 'The Day After'. De lenige, moddervette baslijnen van Rodriguez Calvo zijn in die composities robuust en meer dominant van aard. De melodieën en de dynamische interactie tussen Tingvall, Rodriguez Calvo en Spiegel zijn in zijn algemeenheid vloeiend en evenwichtig.

Het Tingvall Trio speelt ook enkele composities van het album 'Dance' uit 2022. De reggaebeats van 'Ya Man' en 'Cuban SMS' zijn smakelijk Latijns-Amerikaanse muzikale ontdekkingsreizen, waarin de ritmiek de dansbare frivoliteit van het trio accentueert. Ook milde funk wordt niet geschuwd. In 'Air Guitar' moeten we het stellen met een imaginaire Carlos Santana.

Twee toegiften - de ene lieflijk, de andere onstuimig - sluiten de warme avontuurlijke, muzikale avond met een actueel thema af.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , ,

(Louis Obbens, 5.11.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.