Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Molvær maakt reputatie waar

Nils Petter Molvær, zaterdag 28 oktober 2023, Paradox, Tilburg

Het jazzpodium Paradox haalt met trompettist Nils Petter Molvær een van de meest gelauwerde artiesten binnen de eclectische muziek in huis. De Noor heeft recent 'Certainty Of Tides' uitgebracht. De muziek die vanavond wordt gebracht is grotendeels afkomstig van het vorig album 'Stiches' en moet volgens Nils Petter Molvær, samen met een nog te verschijnen derde deel, als een driedelige serie gezien worden.

Nils Petter Molvær speelt, in vele samenstellingen, trompet met toevoegde elektronica en andere randapparatuur. Molvær is vooral bekend geworden door het legendarisch album 'Khmer' uit 1997. Een bijna verslavend album, dat zowel door moderne jazz- als rockliefhebbers wordt gekoesterd. Hierin mengen trompetklanken zich met hippe ritmes en ondefinieerbare, elektronische geluiden. Destijds grensverleggend en ongeëvenaard sferisch en mystiek. Sindsdien is zijn status in een elektro-akoestische setting onveranderd hoog.

De trompettist weet zich omringd met Erland Dahlen op percussie & electronica en Jo Berger Myhre op basgitaar, elektrisch gitaar & elektronica. Achter in de zaal verzorgt Sven Persson het onmisbare sounddesign. De rol van percussionist Erland Dahlen is van onschatbare waarde. Hij vermengt het sferisch en beklemmend trompetspel met dampende beats, techno, trance en rockritmes op originele en bloedstollende wijze. Jo Berger Myhre verhoogt het atmosferische geluid niet alleen met de elektrische gitaar, maar ook door zijn pulserende, opwindende en kleurrijke basspel. Hij hanteert meer dan eens de strijkstok op zijn gitaren om sonisch effecten op en uit te rekken.

De enigszins verkouden Nils Petter Molvær integreert als geen ander de natuurlijke klanken van de trompet met talloze elektronische devices. Hij wisselt vervreemdende geluiden af met ruige statements. Langzaam en melancholisch spel vloeit over naar lyrische soundscapes, zonder uitzondering melodieus en bij vlagen met een onberispelijke vitaliteit. Het zorgt voor variatie en verhoogt de spanning. Het sounddesign van Sven Persson, ook betrokken bij 'Khmer', is een factor van belang bij het creëren van een mix van intieme, dromerige, introspectieve en duistere of meer zwaarmoedige soundscapes. Bovendien staat het gehele optreden bol van intervallen en ritmische plotwendingen.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , , ,

(Louis Obbens, 12.11.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.