Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Contemplatie en betovering

Amiira - ft Björn Meyer, Samuel Rohrer & Klaus Gesing, vrijdag 20 oktober 2023, Paradox, Tilburg

Zes jaar na het verschijnen van het titelloze debuutalbum is in mei 2023 het album 'Curious Objects' uitgebracht op Arjunamusic, het onafhankelijk platform voor elektronische en akoestische geluiden. De formatie Amiira bestaat uit Klaus Gesing op basklarinet en sopraansaxofoon, Björn Meyer op basgitaar en Samuel Rohrer op percussie, elektronica en synths.

Onafhankelijk van elkaar hebben de drie muzikanten een indrukwekkend muzikaal cv. Klaus Gesing heeft moderne opvattingen over jazz en geïmproviseerde muziek. Hij werkt samen met Norma Winstone en de wereldberoemde ud-speler Anouar Brahem. Op het album 'The Astounding Eyes Of Rita' is Gesing op basklarinet verantwoordelijk voor indrukwekkend synchroon samenspel met Brahem. Ook Björn Meyer heeft zijn sporen verdiend bij onder andere Brahem en gedurende tien jaar maakte hij deel uit van Ronin van Nik Bärtsch. Zijn opname 'Provenance' is van een muzikaal hoogstaand niveau en de eerste ECM-uitgave gewijd aan een solo elektrische basgitaar. Drummer Samuel Rohrer heeft samengewerkt met progressieve geesten in de geïmproviseerde muziek zoals Eivind Aarset, Jan Bang, Wolfert Brederode en Trygve Seim.

Amiira prefereert het totale groepsgeluid, waarbij de muzikanten gelijkwaardig zijn aan elkaar. Als trio zorgen zij voor een gedenkwaardig, ideeënrijk muzikaal concept. Amiira speelt in beide sets aaneengesloten contemplatieve en betoverende muziek. Van een letterlijke albumpresentatie is geen sprake. In de woorden van Gesing is het live exploreren een wezenlijk onderdeel van het proces. Zonder uitzondering is hierbij het genuanceerd oprekken van de klankkleuren van elk instrument een belangrijk facet. Tempo, energie, melodie en harmonische samensmelting van de instrumenten verschuiven op een gelijkmatige en kleurrijke wijze. Van langdradigheid is echter geen sprake. De muziek is vooral esthetisch, ingetogen en verwachtingsvol en de vloeiende extatische basgitaarklanken zorgen voor opwinding en voor een diepliggende groove.

De wijze waarop de zessnarige basgitaar wordt bespeeld is verbluffend. De bas-tapping-techniek en het bespelen van de basgitaar in de hogere registers verrijken de kleur en het bereik van het instrument. Dit geeft de muziek extra cachet. De subtiele, door elektronica beïnvloede percussieve klanken, soms als penseelstreken aangebracht, zijn van meerwaarde. Voeg de melancholie, de ingehouden spanning, het immense bereik van de basklarinet en de dromerige klanken uit de sopraansaxofoon hieraan toe en alle ingrediënten zijn voorradig om, met een imposante verteltrant, compositie en improvisatie te laten samenvallen.

Het optreden laat een beeld achter van vermenging van fascinerende soundscapes, voortgekomen uit vele culturele invloedssferen, in combinatie met vleugjes inventieve avant-garde. De muziek is moeilijk van een etiket te voorzien, met andere woorden: genreloos.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , ,

(Louis Obbens, 31.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Anna Webber - 'Shimmer Wince'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.