Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Nieuwe radiozender voor jazz en wereldmuziek

De Concertzender heeft het ambitieuze plan opgevat om begin 2024 een nieuwe online radiozender te beginnen die zich geheel richt op jazz en wereldmuziek: A World of Jazz. "Spannend, maar we hebben er veel zin in. En het is ook nodig", zegt directeur Sem de Jongh. Het plan voor een landelijk kanaal voor jazz en wereldmuziek ontstond twee jaar geleden - het ontbreken daarvan is al jaren onderwerp van gesprek in de jazz- en wereldmuziekscene.

Vorig jaar kwam het onderwerp in het nieuws toen de zendermanager van Radio 4, Simone Meijer, de nieuwe naam van die zender bekendmaakte; NPO Klassiek - daarmee onderstrepend dat jazz en wereldmuziek er niet meer bijhoren. In De Volkskrant zei ze: "Ik vind absoluut dat wereldmuziek en jazz thuishoren in het publieke aanbod, maar niet bij ons." Dat leidde tot protestacties van jazzmuzikanten en -professionals van onder meer de beroepsvereniging Bimpro. Zij pleiten al jaren voor serieuze aandacht bij de publieke omroep voor jazz en wereldmuziek.

A World of Jazz zal de beste jazz en wereldmuziek 24 uur per dag uitzenden, concertopnamen uit heel Nederland laten horen en een podium bieden voor jonge musici. De zender gaat hierbij nauw samenwerken met de Nederlandse jazz- en wereldmuzieksector: musici, podia, festivals en conservatoria. Nederland heeft een bloeiende jazzscene die een plek op de radio verdienen. Om de zender te realiseren en te zorgen voor een groot bereik start de Concertzender een crowdfundingactie. Daarnaast praat de zender met de NPO over samenwerking en hoopt op steun uit politiek Den Haag. De Concertzender, ooit voortgekomen uit de publieke omroep, draait vrijwel volledig op vrijwilligers.

Bron: NRC, Concertzender

Labels: , , ,

(Maarten van de Ven, 11.9.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Frans Vermeerssen
Trio - 'The Trail'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.