Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
North Sea Jazz 2023 Dag 2

Lakecia Benjamin, zaterdag 8 juli 2023, Ahoy, Rotterdam

De ware jazzliefhebber kan er niet omheen: saxofoniste Lakecia Benjamin is dé relevatie van het North Sea Jazz Festival in 2023. Terwijl Benjamin in september 2021 met haar auto is gecrasht en door een alerte trucker wordt gered. In het ziekenhuis herstelt ze van haar trauma, waaronder een gebroken kaak. Ook tijdens de pandemie wordt Benjamin niet gespaard, ze verliest vele familieleden. Haar album 'Phoenix' is haar wedergeboorte als muzikant.

In het begin van de tweede dag is de altist te gast bij de groep van drumster Terri Lynn Carrington en later die dag bij harpiste Brandee Younger. In beide concerten zet ze de toon met een eenmalige solistische bijdrage. Met haar eigen band treedt ze op als supernova met een amber alert: "Ik ben een luidruchtig persoon en we gaan lawaai maken!" Luidruchtig, scherp, zwoel en muzikaal opzwepend wordt het duizelingwekkende optreden zeker.

Haar zeggingskracht en improvisatievermogen zijn verbonden met de jazzgoden uit het verleden. Buiten haar eigen composities laat Lakecia Benjamin echo's na uit 'Footprints' van de dit jaar overleden Wayne Shorter, speelt ze opzwepend en karakteristiek 'My Favorite Things', 'Alabama' en het thema van 'A Love Supreme' als ode aan John Coltrane. De hartstocht en gedrevenheid van Lakecia Benjamin, de dansbare grooves, de geïncorporeerde en intense funk maken haar jazz weersbestendig en muzikaal buitensporig attractief.

Foto: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van de tweede dag van North Sea Jazz 2023.

Labels: , ,

(Louis Obbens, 24.7.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.