Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert | Jazztube
Gelikte drie-eenheid fris op dreef

Larry Goldings Trio, zaterdag 25 februari 2023, Paradox, Tilburg

Dit orgeltrio speelt al ruim dertig jaar samen, het eerste album 'Intimacy Of The Blues' stamt uit 1991. Nu pas speelde het trio voor het eerst in Paradox, waar ze met gepaste trots werden ontvangen. Inmiddels heeft het trio negen albums en twee dvd's uitgebracht en kan het putten uit een rijk oeuvre, dat voor een deel bestaat uit bewerkingen van standards en voor een deel uit eigen composities.

Hammondorganist Larry Goldings is een veelgevraagde sideman en werkte onder andere samen met Michael Brecker, Jim Hall, Maceo Parker, Madeleine Peyroux, Pat Metheny, John Scofield en met folk-pop icoon James Taylor. Daarnaast schrijft hij muziek voor films en tv-series en hangt hij getooid met een pruik de komiek uit als 'Hans Groiner'. Gitarist Peter Bernstein is van hetzelfde kaliber. Hij werkte onder meer met Lou Donaldson, Bobby Hutcherson, Lee Konitz, Sonny Rollins, Dr. Lonnie Smith, Brad Mehldau, Diana Krall en Joshua Redman. Drummer Bill Stewart tenslotte verleende zijn diensten aan muzikanten als Michael Brecker, Lee Konitz, Pat Metheny, Joshua Redman en Maceo Parker. Kortom, er stond wel wat op het podium.

Het concert werd geopend met 'Let’s Get Lots' van het in 2022 verschenen album 'Perpetual Pendulum'. Het werkte als een mooie introductie van de band: drie virtuozen die elkaar moeiteloos weten te vinden, fraai solerend, om elkaar weer terug te vinden in het mooie thema. Wayne Shorters 'United' werd vervolgens van een volledig eigen interpretatie voorzien met een schitterende solo van Stewart als hoogtepunt. Als eerbetoon aan de onlangs overleden Burt Bacharach werd vol overgave een interpretatie van 'This Guy’s In Love' gespeeld. Het blijft een fantastische melodie, die door de heren subtiel en met respect uitgebouwd werd met gedurfde en speelse improvisaties.

Het volgestroomde Paradox laafde zich dankbaar aan deze bron van moois en was gul met applaus en toejuichingen. Zo nu en dan leek Goldings in de rol van zijn alter ego Hans Groiner te kruipen en stuntelde hij wat met microfoons en bladmuziek. Gelukkig bleef de muziek overheersen en werd Bill Stewarts compositie 'F U Donald' ingezet. Een groter contrast met het vorige nummer was niet mogelijk geweest. Een ogenschijnlijk anarchistische chaos, die toch weer perfect terugkeerde naar een strak ritmisch thema. 'Prelude', gebaseerd op een werk van Gershwin, had weer een heel andere, bluesy invalshoek.

Zo bleef het trio op hun top een gevarieerde set uitserveren. Ook na de pauze een mooie mix van eigen werk en van anderen, waaronder 'Libra' van Gary Bartz en een compositie van Peter Bernstein, 'The Things That Fall Away', een heerlijk ingetogen ballad die door Bernstein op gitaar werd ingezet en door Goldings van een mooi uitgewerkte orgelsolo werd voorzien. Als altijd subtiel, maar degelijk en creatief ondersteund door Stewarts drumwerk.

De variatie in het repertoire bleef uitstekend en na een staande ovatie werd nog een sterke toegift neergezet met 'Vegan', die voor velen als een oorwurm moet hebben gewerkt.

Nu maar hopen dat het trio zijn weg naar Paradox gevonden heeft en met enige regelmaat terugkeert.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

In de Jazztube hieronder zie je het concert dat het trio een dag later gaf in het Bimhuis met een iets andere setlist.

Labels: , , , , ,

(Johan Pape, 7.3.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.