Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Fascinerende piano-improvisaties
Fergus McCreadie Trio, zaterdag 10 december 2022, Paradox, Tilburg

Na het uitbrengen van het derde officiële album 'Forest Floor' treedt het trio onder bezielende leiding van pianist Fergus McCreadie op in Paradox. 'Forest Floor' vindt zijn inspiratie in het uitgestrekte, ruige Schotse landschap en wordt beïnvloed door Schotse traditionele muziek. De pianist wordt zowel op de plaat en als tijdens het optreden vergezeld door stablemates David Bowden op contrabas en Stephen Henderson op drums. De groepsleden hebben elkaar ontmoet aan het Koninklijk Conservatorium van Schotland en vormen de spil van de inmiddels vitale jazzscene in Glasgow. De groep heeft in 2021, na het verschijnen van het album 'Cairn', meer bekendheid gegenereerd.

Zonder de gebruikelijke introductie neemt McCreadie bij aanvang van het concert minutenlang een solo voor zijn rekening. Met uiteenlopende stemmingen legt de pianist de lat direct al hoog. De ritmesectie draagt uiteindelijk ingetogen bij aan het openingsnummer, waarin de dynamiek centraal staat. Langzaamaan wordt het mooie maar enigszins brave triogeluid toegerust met intens, virtuoos pianowerk. De eerste drie composities worden zonder pauze, als een kolkende muzikale maalstroom, voor het voetlicht gebracht. De bij voortduring aanzwellende en wegebbende muziek zorgt voor een gedenkwaardig balans tussen spaarzame lyriek en bedwelmende uptempo gedeelten. McCreadie gebruikt zijn instrument niet alleen als onvervalst jachtig middel voor zijn piano-improvisaties, maar verkent nadrukkelijk ook het percussieve element van zijn instrument. Staccato ritmes worden regelmatig geïncorporeerd. Soms unisono met bassist David Bowden.

De muziek mag dan sterk leunen op folkmuziek uit Schotland, deze avond gebeurt dat slechts in beperkte of impliciete mate. De dominante bouwstenen zijn stuwende jazz met veel ruimte voor melodie en improvisatie, gelardeerd met klassieke elementen. De interactie tussen contrabassist David Bowden en drummer Stephen Henderson is empathisch en harmonieus. De ritmesectie heeft, in tegenstelling tot pianist McCreadie, solistisch weinig in de pap te brokkelen. Het swingelement in de muziek wordt niet geschuwd. Dit wordt vooral inzichtelijk in het eerste stuk na de pauze. De aanvallende drumriff van Henderson doet denken aan de legendarische riffs van Art Blakey. In deze compositie is de relatie met de hardbop van de voormalige Amerikaanse topdrummer makkelijk te leggen. Dit neemt niet weg dat het trio van Fergus McCreadie hoofdzakelijk zijn eigen weg zoekt tussen de gedenkwaardige Europese pianotrio's van de afgelopen decennia. En dat is beslist geen sinecure.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Het Fergus McCreadie Trio is geboekt voor het Transition Festival in voorjaar 2023 en de pianist zal het Matt Carmichael Quintet in Paradox bijstaan op 27 februari 2023.

Labels: , ,

(Louis Obbens, 21.12.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.