Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Donkere wolken boven Gent Jazz en Jazz Middelheim

Jazz en Muziek, de organiserende vereniging achter de festivals Gent Jazz in Gent en Jazz Middelheim in Antwerpen, is failliet verklaard. Dat bevestigt de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD), die door de voorzitter van de Raad van Bestuur op de hoogte werd gebracht. "Ik heb veel goeie herinneringen aan Gent Jazz, dus dit nieuws doet pijn", zegt Souguir. De organisatie kampte met een torenhoge schuldenberg.

Hoe het nu verder moet, is ook voor Souguir moeilijk te zeggen. Maar één ding weet hij zeker: "In Gent zijn we verknocht aan jazz. Gent is een echte jazzstad. Dus we gaan sowieso bekijken of een sterk jazzfestival in Gent mogelijk is in de toekomst. Dat gaan we de komende weken en maanden verder onderzoeken."

In juli dit jaar mocht Gent Jazz een recordopkomst verwelkomen van 42.000 toeschouwers. Organisator Bertrand Flamang was trots dat hij klinkende namen als Agnes Obel, Sting en Van Morrison naar Oost-Vlaanderen had kunnen lokken. Het festival leek zo de coronacrisis - met twee afgelaste edities - uitstekend overleefd te hebben. Maar dat blijkt nu allemaal slechts schijn. Dinsdag vroeg Jazz en Muziek, dat sinds 2008 ook Jazz Middelheim organiseerde, bij de Gentse ondernemingsrechtbank immers het faillissement aan.

Voor insiders komt dit helemaal niet als een donderslag bij heldere hemel. Het rommelde al langer binnen de vzw Jazz en Muziek. In 2022 diende de ene na de andere bestuurder zijn ontslag in, onder wie ook organisator Bertrand Flamang, na een conflict met zijn raad van bestuur. Sinds maart was hij zodoende niet meer betrokken bij de organisatie van beide festivals.

De vzw Jazz en Muziek laat heel wat schulden achter, meer dan 3 miljoen euro. Daarvan moest 1,4 miljoen euro nog dit jaar afgelost worden. Allesbehalve een gezonde boekhouding voor een organisatie die jaarlijks niet meer dan vijf miljoen euro omzet genereert. Tot 2015 liep alles financieel wel nog op wieltjes, in 2011 en 2012 werd er zelfs meer dan 200.000 euro winst geboekt. Maar daarna stapelden de verliezen zich op: van 2016 tot 2020 ging de vzw in amper vijf jaar tijd meer dan één miljoen euro in het rood. De opbrengsten volstonden dus niet meer om de kosten te kunnen dekken. Dat kon niet blijven duren. Er kwam al heel wat kunst- en vliegwerk aan te pas om de rekeningen nog te doen kloppen. Bovendien kreeg de vzw eerder dit jaar ook te horen dat ze niet langer kon rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid, goed voor 300.000 euro per jaar. Zonder dat geld zouden de cijfers van Jazz en Muziek de komende jaren nog roder gaan kleuren. Het bleek het genadeschot.

De stad Antwerpen gaat met de andere betrokken partijen bekijken hoe het nu verder moet met Jazz Middelheim. "Op korte termijn willen we samenzitten met VRT, de curator en de Vlaamse overheid om te zien hoe de volgende editie toch kan plaatsvinden", zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). De volgende editie staat gepland van 12 tot 15 augustus 2023.

Pianist Jef Neve, uit Turnhout, vernam het nieuws via de kranten: "Het is heel triest om te vernemen dat de organisatie failliet is. Ik vind het spijtig voor de organisatie, die heel veel inspanning geleverd heeft om het festival te vernieuwen." Jazz Middelheim was voor Jef het hoogtepunt van de festivalzomer. "Als kind ging ik er altijd naartoe en later werd ik bijna elke editie uitgenodigd om mijn nieuwe muziek voor te stellen. Ik heb een intense band met het festival, dus voor mij is dit een zwarte dag."

Ook Draai om je oren heeft jarenlang verslag gedaan in woord en beeld van deze sfeervolle festivals, waar we heel wat muzikale verrassingen en hoogtepunten hebben zien voorbijkomen. Het valt dan ook te hopen er op de een of andere manier nog redding komt voor deze fijne zomerjazzfestivals!

Bronnen: De Morgen, VRT Nieuws | Foto: Cees van de Ven

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 2.12.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.