Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Zalf voor de ziel

Jessica de Boer Full Band, vrijdag 4 februari 2022, DUMS, Utrecht

Vrijdag 4 februari presenteerde Jessica de Boer haar debuutalbum 'Grow' in het UJazz-zaaltje van DUMS aan het Domplein in Utrecht. De vocaliste trakteerde de uitverkochte club op een gevarieerde mix van akoestische jazz, world fusion, latin en zelfs een snufje reli-pop, subtiel verwerkt in weelderige arrangementen, met eigen Engelse, poëtische teksten. Het geheel is akoestisch, dromerig en ingetogen, dus wel minder geschikt voor ruige rockers, maar voor wie even genoeg heeft van de genadeloze buitenwereld is Jessica de Boer een welkome zalf voor de ziel.

Haar band bestaat uit de crème van de HKU 'next generation'. Pianist Manuel Wouthuysen, de Aramis van de Utrechtse jazz, die stilistisch graag van twee walletjes eet, maakte vanavond indruk met zijn solo in 'Harvest', een stuk van De Boer, die de meeste stukken schreef. Compositorische bijdragen werden ook geleverd door gitarist Eric Brugmans, die zich op het podium openbaarde als de drijvende kracht achter De Boer. Hij speelde zowel akoestisch als elektrisch en grossierde in het kielzog van de zangeres voortdurend met mooie, toepasselijke sounds.

De firma Gijezen en Siderius schitterde intussen in organisch schilderwerk, echter zonder te overdrijven. Thimo (bas) en Mees (drums) verloren de structuur geen moment uit het oog. Waar nodig werd het kwintet verrijkt met fijne percussie van Yannick ter Beek, die helaas zijn djembé niet was vergeten. Kroon op deze schepping werd geleverd door de backing vocals van Manon Neijenhuis en Noël van de Wiel, die zich spatzuiver verenigden met de lead van Jessica de Boer.

De hoofdrol was uiteraard voor de zangeres zelf, wier geluid in the heat of the moment nog veel beter uit de verf komt dan op de plaat. Haar stem schakeert in klankkleur en zij heeft een groot bereik, zingend met gesloten ogen en haar eindeloos meanderende melodieën geleidend met armgebaren. De Boers zang is intrinsiek en integer; van meet af aan is duidelijk dat deze jazzfreule echt meent en herbeleeft wat ze zingt.

Foto's: Peter van Heun

Labels: , ,

(Storm Bakker & Sophie Kamphuis, 12.2.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.