Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd / Jazztube
Peter Tiehuis T5 - 'Heart In Mind' (ZenneZ, 2021)

Peter Tiehuis geldt als een kopstuk van de Nederlandse fusion. Met zijn veelzijdigheid in alle denkbare stijlen schittert de gitarist sinds jaar en dag in het Metropole Orkest en aan de zijde van grootheden als Charlie Mariano, George Duke en Mike Stern. Anno 2020/21 vond Tiehuis het de hoogste tijd om eindelijk zijn eigen product te verwezenlijken: 'Heart In Mind'.

Zijn kwintet T5 bestaat uit kompanen met wie hij jarenlang podiumervaring deelt, en dat is te horen. Toetsenist Karel Boehlee en bassist Theo de Jong schitteren behalve door meesterlijke instrumentbeheersing vooral ook door synergetisch altruïsme ten bate van het totaal. De band met drummer Jasper van Hulten en percussionist Martijn Verdonk klinkt als een gesmeerde klok, ook dankzij de briljante mix en mastering van Tiehuis en Brian Cardner.

Het album is eigenlijk een verzamelaar met elf tracks, waarvan zeven van Tiehuis zelf. De titelsong is oorspronkelijk zijn eerste compositie, in opdracht van Mariano voor de NDR in 1995. De nummers bestrijken alle uithoeken van het genre - jazzrock, blues, samba en funk - en verraden Tiehuis' grootste invloeden: Larry Carlton, John Scofield en Pat Metheny. Zelf noemt hij desgevraagd Jan Akkerman als een stimulerende kracht in zijn ontwikkeling als gitarist. "Tussen mijn 13de en 16de heb ik alles zoveel mogelijk opgezogen van hem, sound, time, maar misschien ook een soort schijt hebben aan theorie: niet weten of kunnen beredeneren wat je doet, maar het gewoon mooi vinden klinken." De intuïtie (weten zonder beredeneren) is sowieso een streven van de spirituele musicus, die doet aan yoga en meditatie en er de titel van het album mee verklaart. "In het gewaarzijn van de mens speelt het hart een essentiële rol; het hart is het tegenovergestelde van denken. Het voelt en verbindt, het staat symbool voor de liefde."

In de Jazztube hierboven zie je de online cd-presentatie van dit album door Peter Tiehuis T5 vanuit de Triple A Music Studio's in Almere op 14 januari jongstleden.

Labels: , ,

(Storm Bakker, 27.2.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.