Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Terje Rypdal - 'Conspiracy' (ECM Records, 2020)

Opname: februari 2019

De Noorse gitarist Terje Rypdal maakte in 1971 zijn eerste album voor ECM Records, eenvoudigweg 'Terje Rypdal' geheten, het was zijn tweede plaat. In de bijna een halve eeuw die ons scheidt van dat moment is hij het label altijd trouw gebleven en het nog maar net verschenen 'Conspiracy' vormt daarvan het beste bewijs. Nu werd het ook wel weer eens tijd voor een nieuw album; het laatste stamt uit 2013 en dat betrof de opnames van een voor Rypdal gecomponeerd werk, 'Melodic Warrior'. Voor het laatste jazzalbum, 'Crime Scene', moeten we zelfs terug naar 2010.

Maar nu dus, op zijn drieënzeventigste, komt hij met dit 'Conspiracy', opgenomen met een kwartet bestaande uit Ståle Storløkken op keyboards, Endre Hareide Haltre op elektrische bas, Pål Thowsen op drums en percussie en Rypdal zelf natuurlijk op gitaar. Het is een vrij kort album geworden, ruim een half uur, maar met een grote intensiteit. 'As If The Ghost... Was Me!?' zet wat dat betreft direct de toon. De breed uitwaaiende gitaarklank, Storløkken die voor de tweede stem zorgt, Thowsen heel zacht op de achtergrond. Het is weer eens zo'n onvervalste, ietwat duistere, maar zeer sfeervolle Scandinavische klankwolk, iets waar Rypdal in is gespecialiseerd. Het gaat bij hem nooit primair om de melodie, al is die er vaak wel, maar veel meer om het oproepen van een bepaalde sfeer door middel van breed uitwaaierende patronen. Ook 'What Was I Thinking' is daar een prachtig voorbeeld van. En daarin past dat dit kwartet musiceert als een hechte eenheid; hier is het groepsgeluid doorslaggevend, gesoleerd wordt er niet. Het gaat iedere keer weer om die samenballing van energie. Om die unieke veelkleurige, gelaagde klanksculptuur.

Rypdal is dan ook eigenlijk helemaal geen jazzgitarist. Deze muziek, en het titelstuk 'Conspiracy' maakt dat nog mooier duidelijk, staat eigenlijk veel dichter bij postrock dan bij jazz. Rypdal laat hier zijn gitaar vervaarlijk janken, het is ineens gedaan met de rust. Hij krijgt stevige ritmische ondersteuning van Haltre en Thowsen en sleept ons mee in een vervaarlijke maalstroom. Met 'By His Lonesome' keert de rust terug en horen we Rypdal een wat omfloerste melodie spelen, terwijl de rest van het kwartet de klankwolken voor zijn rekening neemt. Het laatste substantiële stuk, 'Baby Beautiful' zit een beetje tussen de twee werelden in. Het kent schitterende klanksculpturen - let hier vooral ook Storløkkens keyboards - maar ook forse, rock-achtige momenten. Tot slot een duistere wolk, het korte 'Dawn', bijna als een soort van toegift.

In de Jazztube zie je 'Conspiracy' live ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Terje Rypdal. Opgenomen in jazzclub Victoria, Oslo op 26 augustus 2017. Met naast Rypdal op gitaar Ståle Storløkken op keyboards, Nicolai Eilertsen op bas en Pål Thowsen op drums.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 10.11.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.