Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Met een mondmasker achter de tv

Tobias Klein, Oguz Büyükberber & Rie Watanabe, zondag 25 oktober 2020, De Ruimte, Amsterdam

Optredens met maximaal 30 man publiek waren vorige week nog toegestaan, zodat het eerste concert als onderdeel van het tweejaarlijkse Basklarinet Festijn, georganiseerd door Fie Schouten en haar partner Tobias Klein, gewoon kon doorgaan. En wat een zegen, ik kon thuis meegenieten. Iets wat overigens ook voor u geldt, want het concert is via de JazzTube hieronder nog gewoon te bekijken. Een trio vanavond met allereerst twee musici die in onze contreien hun sporen op die basklarinet inmiddels wel hebben verdiend en ook al jaren regelmatig samenspelen: de eerder genoemde Tobias Klein en Oguz Büyükberber. Ze worden ondersteund door percussioniste Rie Watanabe.

De video had wat later aangekund, nu zitten we wel heel lang te kijken naar de voorbereidingen en de beeldkwaliteit laat behoorlijk te wensen over, maar dat alles mag de pret geenszins drukken in deze doorlopende set van ongeveer drie kwartier en een korte toegift. Een sputterende dialoog van de beide klarinettisten zet direct de toon, op de achtergrond is Watanabe in de weer met keukengerei. Flarden van melodieën, losse invallen, het zoeken naar verbinding, kortom vrije improvisatie. Subtiel en indringend. Dan stapt Klein over op een coherent patroon, terwijl Büyükberber ondersteuning biedt met enkele gerichte grepen en Watanabe overschakelt naar de vibrafoon. Toch spreekt het moment dat daarop volgt mij meer aan, het moment waarop Büyükberber weer overstapt op zijn eigen patronen en de spanning tussen de twee toeneemt.

De bijdrage van Watanabe is opvallend bescheiden, je moet de oren spitsen om haar goed te kunnen horen. Overigens betekent dat geenszins dat die bijdrage er niet toe zou doen, want juist in die onnadrukkelijke opstelling zit de kracht, met name omdat het zo goed past bij het vaak al even subtiele geluid van de twee basklarinetten. Het mooie van een basklarinet is - we horen het optimaal terug in dit concert - het grote bereik dat reikt van een relatief schril hoog tot diep laag. Mooie momenten zijn dan ook die waarin de twee elkaar afwisselen en samen het complete palet van kleurrijke klanken aan ons voorschotelen. Zeer subtiel kan, een mooie frase zit zo rond de 35e minuut, maar flink uithalen behoort ook tot de mogelijkheden, beluister Büyükberber in de 38e minuut. Hier mooi in het hoog, terwijl Klein diep in het laag accenten plaatst en Watanabe met een bekken in de weer is.

Een mooie start van dit interessante festival waarin zowel aandacht is voor vrije improvisatie als hedendaags gecomponeerd. Klik hier voor meer informatie over het Basklarinet Festival.

In de Jazztube hierboven kun je dit concert terugkijken. Mocht je een donatie willen doen daarvoor, dan wordt dat zeer op prijs gesteld natuurlijk.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 3.11.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.