Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Jozef Dumoulin & Lidlboj - 'Live In Neerpelt' (El Negocito, 2018)

Opname: 13 januari 2011
Reeds & Deeds - 'Live At Jazzcase' (El Negocito, 2019)
Opname: 15 november 2018

Eerder op deze blog kwam het bericht voorbij dat JazzCase, het jazzpodium dat zijn plek had gevonden in cultureel centrum Dommelhof te Neerpelt er na 13 seizoenen mee ophoudt. Het was niet omdat de inmiddels tachtigjarige Cees van de Ven nu eindelijk wel eens met pensioen wilde. Integendeel, toen ik hem enige maanden terug sprak, zat hij nog vol plannen. De reeds ingeslagen weg - musici een residentie van een paar dagen aanbieden, ze nieuw materiaal laten ontwikkelen en ze een eerste podium bieden - was hij verder aan het uitbouwen. Podia als Paradox in Tilburg, De Singer in Rijkevorsel en POM in Eindhoven wilden graag samenwerken om de musici de kans te bieden het nieuwe werk ook elders ten gehore te brengen. Ook zouden er meer cd's bij El Negocito gaan verschijnen, waar Van de Ven al enige tijd mee samenwerkt. Nu alleen nog subsidie, detail. Want wie zou niet zo'n uniek initiatief willen ondersteunen? De wegen van onze op geld beluste machthebbers zijn echter ondoorgrondelijk en dus liep JazzCase zijn subsidie mis. Einde podium. Triest, zeer triest.

Op mijn stapel nog te recenseren liggen nog twee albums met liveopnames van JazzCase die al wat langer uit zijn en die ons nu al met nostalgie vervullen. Tijd om ze dus maar eens ter hand te nemen en aan u te presenteren, mocht dat nog nodig zijn. Op 13 januari 2011 stond toetsenist Jozef Dumoulin op het podium in Dommelhof, samen met zijn kwintet Lidlboj, dat verder bestaat uit vocaliste/toetseniste Lynn Cassiers, saxofonist Bo Van der Werf, bassist Dries Laheye en drummer Eric Thielemans. Laheye deed voor het eerst mee en Dumoulin is voor de verandering eens niet te horen op de Fender Rhodes. Als puzzelstukjes schuiven de keyboardklanken in elkaar in 'Roger Et Ses Gateaux'. Van der Werfs baritonsax en Cassiers' stem sluiten er naadloos op aan. Voorzichtig bouwen ze een melodie. Een wat aarzelende ritmiek van Thielemans vormt de opmaat voor pure poëzie. In 'August 22nd' kunnen we uitgebreid genieten, op een sloom ritme, van het spel van Van der Werf. Soepel beweegt hij zich tussen hoog en laag. Sfeervolle klanken van de keyboards kenmerken aanvankelijk 'Ik Roep'. Gaandeweg loopt het tempo echter op en belanden we in een ritmische stroom. De zang van Cassiers komt uitgebreid aan bod in 'Walk 3' en 'Onze-Lieve-Vrouw Van Vlaanderen' - in die laatste creatief elektronisch bewerkt. Tot slot klinken spacy klanken in 'January 9th / Lips (excerpt)'.

Reeds & Deeds wortelt in het werk van de vermaarde rietblazer Rahsaan Roland Kirk, die zich als voorganger van dit sextet niets aantrok van muzikale conventies. Natuurlijk zijn alle composities die de rietblazers Frans Vermeerssen, Bo van de Graaf en Alex Coke, pianist Michiel Braam, bassist Arjen Gorter en drummer Makki van Engelen op 15 november 2018 in Dommelhof ten gehore brachten van Kirks hand.

Fel ritmisch klinkt 'A Laugh For Rory'. Braam zet de toon met krachtige aanslagen. De drie blazers zetten de speelse melodie neer. De klanken van alle soorten saxofoons, fluit en piccolo bieden de onmisbare afwisseling. In 'Gifts And Messages' deinen we heerlijk mee op roomzachte klanken van de tenorsax en op 'Three For The Festival' op spannende sopraansaxklanken. Een schitterende toevoeging is de fluit. Een instrument dat een verhoudingsgewijs marginale rol vervult binnen de jazz. Maar de bijdrage van Coke op 'Steppin’ Into Beauty' maakt weer eens duidelijk hoe jammer dat eigenlijk is. Overigens is de bassolo van Gorter hier evenmin te versmaden. In 'Silverization' raken we weer op stoom, culminerend in een indrukwekkende drumsolo van Van Engelen. Wonderschoon en heerlijk speels saxspel ook op 'The Haunted Melody', inclusief percussief spel op de kleppen en door Braam op de piano. 'Vertigo Ro' is de stomende afsluiter van dit enerverende album. Virtuoos pianospel van Braam, pittig spel van de ritmesectie en wederom energieke capriolen van de blazers.

Rest me nog één ding te zeggen: dank Cees, voor al die prachtige concerten!

In de Jazztube zie je Reeds & Deeds live op het JazzCase-podium op 15 november 2018 met 'The Haunted Melody'.

Beluister tracks van de albums van Jozef Dumoulin & Lidlboj en Reeds & Deeds.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 23.4.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.