Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Jacques Waisvisz


Op zondag 5 februari overleed in Leiden op 101-jarige leeftijd Jacques Waisvisz, een 'Engelandvaarder die verknocht was aan jazz', zoals de Volkskrant vandaag zo mooi kopte in hun rubriek Eeuwig Leven. Een goed gekozen typering als we het hebben over deze in Soerabaja, Nederlands-Indië geboren markante persoon, al was het maar omdat hij een schatkist aan jazzopnamen achterliet.

Jarenlang was Waisvisz een vaste bezoeker van het Bimhuis, eerst in de oude locatie aan de Oudeschans, later in het nieuwe Bimhuis aan de Piet Heinkade. Aandachtig luisterend op de eerste rij maakte hij daar met een cassetterecorder en microfoon meer dan 1500 concertopnamen, tot in het jaar 2000. "De musici hadden daar bijna nooit problemen mee, vooral omdat ik beloofde ze kopieën van de opnames te sturen," vertelde Waisvisz in 2006 in een interview met Ken Vos. De opnamen heeft hij later aan het Nederlands Jazz Archief geschonken, waar ze een belangrijk deel van de collectie vormen.

Jacques Waisvisz was een van de laatste nog levende Engelandvaarders. Als Joodse student moest hij in de Tweede Wereldoorlog zijn studie scheikunde aan de Leidse universiteit voortijdig staken. "Men geloofde eerst niet dat de situatie hier ook zo ernstig zou worden," zei hij over het begin van de deportaties van de Joden in 1941. Hij nam het besluit om samen met zijn ouders te vluchten. Via Frankrijk en Spanje slaagde hij er na een lange en zware reis in om naar Engeland over te steken, waar hij werd opgeleid tot paratroeper. Bij de invasie in 1944 kwam hij als parachustist in actie. Na de oorlog werd hij onderzoeker bij de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek in Delft, waar hij meehielp met de ontwikkeling van medicijnen. Al vanaf jonge leeftijd kwam hij in aanraking met jazz, zijn grote passie. Jarenlang organiseerde hij experimentele jazzconcerten onder de noemer SMØR Jazz.

Waisvisz was vader van drie kinderen. Zijn oudste zoon Michel, zelf muzikant, overleed in 2008.

In december 2006 had Ken Vos een interview met Jacques Waisvisz, dat je hier nog eens kunt lezen.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Maarten van de Ven, 3.3.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.