Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Ava Trio - 'Digging The Sand' (Marocco, 2019)

Opname: 16-17 april 2018

Vorig jaar besteedde ik aandacht aan 'Chain The Snake' van Kuhn Fu, een kwartet van basklarinettist Ziv Taubenfeld, gitarist Christian Kühn, drummer George Hadow en bassist Esat Ekincioglu. Ekincioglu zette mij aansluitend op een ander project waar hij deel van uitmaakt: het Ava Trio, waarin we naast deze Turkse, maar in Nederland woonachtige bassist baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo aantreffen en percussionist Pino Basile. In 2017 zag hun debuut, 'Music From An Imaginary Land' het licht en vorig jaar verscheen 'Digging The Sand'. Wat de drie musici met elkaar gemeen hebben is de zuidelijke, mediterrane inslag. Basile komt weliswaar uit Zürich en deelt dus niet letterlijk de Middellandse Zee met Doronzo en Ekincioglu, maar hij is wel al heel lang bezig met vergeten percussie uit Zuid-Italië. Die mix van culturen, want dat is de mediterrane wereld bij uitstek, vinden we terug op dit album waarvoor - overigens net als op het debuutalbum - Doronzo de meeste stukken levert.

En dus wanen we ons in direct in de Oriënt in de opener 'Cala Dei Turchi', dat kan natuurlijk ook niet anders met zo'n titel, waarin Doronzo een oriëntaals aandoende melodie blaast, ingetogen wiegend en beheerst swingend. Opvallend is hier ook de inzet van een soort van handtrommel door Basile, die niet allen perfect in de sfeer past, maar ook nog eens heel bijzonder klinkt. Dan pakt Ekincioglu de melodie over en laat zijn bas sfeervol zingen, uitlopend in een heerlijk ritmisch duet met Basile. 'Espero' bezit diezelfde ritmische kwaliteiten, maar is wel wat abstracter. Stil blijven zitten is ook hier lastig. Tegelijkertijd valt de harmonische en melodische kracht van Doronzo's stijl van componeren ook nu weer op.

In 'Fadiouth' vangt Doronzo solo aan, waardoor we een prachtig beeld krijgen van de man zijn kwaliteiten, maar ook van dat wonderlijke instrument dat hij bespeelt: de baritonsax. De lage klank, met tegelijkertijd een breed scala aan kleurrijke nuances binnen het voor dit instrument typische bereik, komt hier schitterend tot zijn recht. En dan schakelen zijn twee partners bij en zitten we direct weer midden in een aanstekelijk ritme dat door dit trio welluidend krachtig wordt uitgebouwd. In het titelstuk 'Digging The Sand' zijn het Ekincioglu en Basile die het voortouw nemen met een stemmig duistere passage. Ekincioglu heeft hiertoe zijn bas geprepareerd en Basile werkt met zijn cupaphon. Dat is een percussieset waar stokken uitsteken. Door die te beroeren laat hij de trommels resoneren, wat een bijzonder effect geeft.

'Tosun Kacti' en 'Ayi Havasi' zijn beide stukken van Ekincioglu. De Turkse achtergrond van deze bassist horen we hier prachtig terug, met name door de meeslepende ritmes die hij inzet. Vooral 'Ayi Havasi' is een bijzonder aantrekkelijk stuk met krachtig samenspel van de drie leden van dit trio. Na dit catchy intermezzo volgen nog twee stukken van Doronzo, het wederom wiegend ritmische 'Anamoni' en 'Distanze', waarin we Doronzo krachtig horen swingen op de wat nasaal klinkende mizmar, een Arabisch blaasinstrument met een enkel- of dubbelriet. Een mooie kroon op een bijzonder album dat je doet verlangen naar de zomer.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 15.3.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.