Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
The Preacher Men - 'Live At Bimhuis' (ZenneZ, 2019)

Opname: 19 april & 21 juni 2019

Saxofonist Efraïm Trujillo is een veelgevraagde muzikant. Hij speelt in verschillende formaties, zoals The Ploctones, Tico Pierhagens band en New Cool Collective, om er een paar te noemen. Hij had de wens om als een soort tegenwicht van deze iets complexere muziek een wat meer toegankelijke plaat te maken. Maar wel met behoud van overtuiging en zeggingskracht en zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Voor het radioprogramma Mijke's Middag, waar hij jarenlang werkte, nodigde hij verschillende muzikanten uit. Daar ontmoette hij hammondorganist Rob Mostert en drummer Chris Strik, met wie het direct goed klikte. En zo ontstond The Preacher Men, die nu hun derde album 'Live At Bimhuis' presenteren.

De composities zijn afkomstig van Trujillo en karakteriseren zich ergens tussen jazz, blues en gospel. Alle tracks zijn live opgenomen in het Bimhuis, behalve het slotstuk, dat werd opgenomen in het Tilburgse Paradox. Dit is een bewuste keuze geweest om ook in de release het plezier te laten doorklinken en te delen met het publiek.

Het openingsstuk 'Into The Blue' klinkt als een soort aankondiging van wat nog komen gaat en de motor wordt zorgvuldig warmgedraaid. De spanning wordt opgebouwd in een mellow sound. Je voelt dat hier wat gaat gebeuren, het gaat richting crescendo in 'Chili Dog', een wat meer poppy nummer. Trujillo soleert over het hele bereik van zijn tenor en de Hammond van Mostert begint ook op temperatuur te komen. Eigenlijk zonder dat je het direct merkt legt Mostert een rijk en buitengewoon muzikaal kleurenpalet neer met een fraaie frasering, waarop Trujillo zijn solo's kan bouwen.

In 'Preaching Out Loud' gaat het los. Met uptempo en straight-ahead jazz swingt het de pan uit. Mostert blinkt uit in een te gekke solo zoals je die alleen op een Hammond kan spelen, door het aanhouden van een paar noten of akkoorden en te doseren met zijn rechtervoet. En met uithalen als een ware leeuwin die haar welpen beschermt. In een tussenstuk zweept Trujillo het publiek flink op, zoals het een echte prediker betaamt. Met de blote linkervoet van Mostert gaat het in een walkin' bass-tempo door in 'The Grumpy Old Men' in een laid-back tempo. Trujillo soleert met de warme sound van zijn tenor heel fraai over de verschillende changes.

In 'Follow Our Lead' wordt het publiek weer opgepookt. Strik heeft een heerlijke afterbeat met ronde en volle roffels, waar zowel Trujillo als Mostert groovend met een gospelsound overheen kunnen soleren. De energie die vrijkomt is enorm. Waar het feestje in het Bimhuis hier eindigt, volgt het slotstuk vanuit Paradox in een toegift. In het uptempo nummer 'Speeddate' hoor je het vakmanschap van de drie heren in een apotheose. Drummer Strik laat hier zijn volle kunnen horen. In zijn solo heeft hij twee geweldig getimede stops op zijn hihat, die verrassend goed uitpakken.

Het geheel overziend is deze muziek inderdaad toegankelijk, maar zeker niet oppervlakkig. Het klinkt zeer energetisch, vol soul en overtuiging. Gespeeld door drie topmuzikanten die je bij de lurven pakken en deelgenoot maken van een muzikale happening. Want dat moet het geweest zijn in het Bimhuis en in Paradox, dat kan niet anders!

In de Jazztube 'Into The Blue' door The Preacher Men, live opgenomen in het Bimhuis op 21 juni 2019.

Labels: ,

(Koen Scherer, 25.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.