Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Jimmy Heath


Het eerste wat opvalt wanneer je zijn YouTube-filmpjes bekijkt, met professionele muzikanten of met studenten, is zijn enthousiasme, zijn immer positieve levenshouding. Zondag 19 januari 2020 overleed saxofonist en componist Jimmy Heath, 93 jaar, in Loganville, Georgia.

James Edward Heaths wieg stond in Philadelphia, waar hij opgroeide met de bevlogen naoorlogse coterie saxofonisten waartoe ook John Coltrane, Benny Golson, Jimmy Oliver en Hen Gates behoorden. Altist Charlie Parker was zijn idool, vandaar ook zijn bijnaam Little Bird. Na zijn debuut bij het legendarische swingorkest van bassist Nat 'Poppa Stoppa' Towles sloot hij zich aan bij de boppers.

Heath werkte met onder anderen de trompettisten Howard McGhee en Dizzy Gillespie. In de tweede helft van de jaren vijftig was hij uit de roulatie vanwege drugsproblemen. Hij was de leider van de Heath Brothers Band (met zijn broers Percy en Albert op bas en drums) en schreef jazzhits als 'CTA' en 'Gingerbread Boy'.

Jimmy Heath was en bleef een echte trooper. Hij was niet te beroerd om, hondsmoe vanwege een overvolle Europese tournee, tijdens het Haagse North Sea Jazz Festival, tussen de poffertjes (iets anders was er die avond laat niet meer te krijgen) en zijn middernachtelijke optreden door een interview te geven aan een journalist uit de provincie.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.1.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.