Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Montis, Goudsmit & Directie - 'Taste Of Culture' (ZIP, 2019)


Met gitaar, Hammond orgel en drums als bezetting is de kans op muzikaal vuurwerk groot, en als we die instrumenten dan vervolgens aantreffen in handen van respectievelijk Anton Goudsmit, Frank Montis en Cyril Directie, dan weten we dat die belofte zonder meer zal worden ingevuld. Op 'Taste Of Culture', hun nieuwe album, zie je ze zitten aan een rijk gedekte tafel vol met exotische gerechten. Dat is natuurlijk geen toeval: stomen, dampen en (over)koken zijn werkwoorden die deze drie in hun muzikale keuken naar hartenlust inzetten, met al even hete muziek als resultaat. Snel, een glas water! Na een kort intro gaat het in 'Dimongo Special' direct los. Een sterk, duidelijk Afrikaans geïnspireerd ritme sleept ons mee, Montis' orgel stampt, Goudsmits gitaar jankt en Directies drumstel maakt overuren.

Hoorde overigens nooit eerder zo'n 'CEO'. Weer eens wat anders dan zo'n babyboomer in saai grijs. Eindelijk eens een CEO waar je mee kunt swingen! Een stap verder gaat het trio met 'Don Rocko'. Zoals de naam reeds aangeeft, ontstijgen we hier de jazz. Dit is onvervalste stampende, broeierige rock, waarmee de heren onbekommerd teruggrijpen op hun roots en jeugdliefdes. Terwijl Montis en Directie voor stevige humus zorgen, gaat Goudsmit los in een magnifieke solo. Aansluitend is het stuivertje wisselen en mag Montis soleren. Na dit geweld past 'R.U. In Love'. Wordt er nog geschuifeld? Dat zou hier namelijk perfect op kunnen. Mooi overigens hoe Goudsmit hier de melodie uit zijn gitaar peutert en Montis met die voor de Hammond zo kenmerkende warme accenten strooit. 'RHB' raakt eveneens eerder aan gruizige rock, met bijpassend overstuurd gitaarspel, dan aan jazz. En let dan vooral ook op dat meeslepende ritme.

Terug naar de wortels. Met 'Joppa Dengé' worden we er weer even aan herinnerd dat die ritmische klanken toch echt niet uit onze contreien stammen, we mogen er hooguit wat op voortbouwen. Iets dat dit trio prima kan. Want als één ding duidelijk wordt bij het beluisteren van dit album, dan is het dat Montis, Goudsmit en Directie niet alleen weten wat 'ritme' is, maar het ook nog eens uitstekend in kunnen zetten. Dat je daarmee dan automatisch leentjebuur speelt is onvermijdelijk, zolang het maar goed gebeurt. Vernieuwend is deze muziek geenszins, experimenteel ook al niet, aan hoogvliegen doen deze heren al evenmin. Gelukkig maar.

En dan dient zich ineens een gast aan. Op 'Jan' horen we die andere gitarist, juist, Jan Akkerman. Een heerlijk dynamisch nummer met twee gitaristen die elkaar zo te horen prima liggen. Maar vlak ook hier de tandem Montis–Directie niet uit. Intussen zijn we bij de 'Mozzarella' aanbeland. Romige, boterzachte, nee mozzarella-zachte klanken worden ons deel. Dan is het tijd voor twee toegiften. 'Dimongo Special' wordt onder de titel 'Dimongo Special Go!' nog net even wat sterker aangezet en de klassieker 'Let’s Stay Together' krijgt hier een wel heel originele lezing. Een prima afsluiter van een energieke album. Benieuwd hoe dit live klinkt.

Het trio tourt de komende maanden door Nederland. Klik hier voor het tourschema.

In de Jazztube zie Montis, Goudsmit & Directie in de studio tijdens de opname van 'Don Rocko'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 12.1.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.