Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Stranger Than Paranoia 2019


Aan jazzfestivals tegenwoordig geen gebrek. Ieder stadje dat enigszins wil meetellen organiseert er tegenwoordig wel een. Het trekt bezoekers, zet de gemeente op de kaart en brengt de nodige gezelligheid. Dat de kwaliteit daarbij zo nu en dan nogal in het geding komt, mag de pret niet drukken. Opvallen binnen die overvloed wordt daarbij natuurlijk wel steeds lastiger. Je met je festival onderscheiden helpt in zo'n geval. Paul van Kemenade, de organisator van Stranger Than Paraonia slaagt daar ieder jaar weer in. Ten eerst doordat Van Kemenade inmiddels ook wel wat ervaring heeft, het festival bestaat sinds 1993. Ten tweede doordat het festival plaatsvindt rondom de kerstdagen, nu niet bepaald een moment waarop er op de Nederlandse podia veel te beleven valt. De derde reden dat dit festival aandacht verdient - en wat ons betreft de belangrijkste - is de goede neus die Van Kemenade heeft voor talent. Dat hij zelf musicus is, helpt daar natuurlijk bij. Maar deze saxofonist beperkt zich duidelijk niet tot het type jazz dat hij zelf speelt; hij streeft ieder jaar weer naar een bijzonder uitgebreide programmering.

Bezien we de vier avonden, drie in het Tilburgse Paradox - de thuishaven van Van Kemenade - en één in het Nijmeegse Brebl, dan springt de grote diversiteit aan optredens direct in het oog. Zo horen we op 23 december in Tilburg allereerste MixMonk, een project van de Vlaamse saxofonist Robin Verheyen, landgenoot en pianist Bram De Looze en de Amerikaanse drummer Joey Baron. Zoals de naam reeds aangeeft spelen zij stukken van Thelonious Monk, ze ontstonden in 2017 toen de man zijn honderdste geboortejaar werd gevierd, maar ze beperken zich daar niet toe. Als hun titelloze debuutalbum voorspellende waarde heeft, mogen we een mooie intieme, melodieuze set verwachten. Trio PicaTrix, bestaande uit stemkunstenares Greetje Bijma, pianiste Nora Mulder en violiste Mary Oliver gaat ons geheid op een geheel andere, veel experimentelere wijze verrassen. Tot slot vinden we die avond El XYZ de Son Bent Braam, een 13-koppige bigband onder leiding van Michiel Braam die ons in Zuid-Amerikaanse feeststemming gaat brengen. Een dag later, op kerstavond, staat de karavaan in Brebl. Wederom met MixMonk en El XYZ de Son Bent Braam, maar nu aangevuld met Van Kemenade zelf in duo met de Zuid-Afrikaanse pianist Stevko Busch. Ze brengen werk van een nieuw album dat tijdens dit festival officieel wordt gepresenteerd: 'Double Solo'. De twee kennen elkaar inmiddels goed, brachten in 2015 'Dedication' uit en hebben eveneens de nodige concerten achter de rug. Wie de beide musici een beetje kent, weet dat dit een bijzonder concert kan gaan worden, waarin ritmische passages en een grote mate van subtiliteit elkaar ontmoeten.

De dag na kerst staat Van Kemenade weer in Tilburg. Op 27 december horen we allereerst Stranger Than Four Baritons, met Jan Menu, Niels Bijl, Ties Mellema en Nils van Haften. Alle vier, u raadt het al, bespelen de baritonsax. Naast ook hier het duo Van Kemenade-Busch treedt op deze avond Peter Beets met zijn Electric Band aan, waarmee het 25-jarig bestaan van de Beets Brothers wordt gevierd. De drie broers, saxofonist Alexander, pianist Peter en bassist Marius, laten zich hier vergezellen door drummer Tim Hennekes en trompettist Ruud Breuls. Zaterdag 28 december biedt jazz van over de grenzen. Uit Spanje komt het Iberjazz Trio, terwijl FAVO bestaat uit Duitse en Belgische musici. Vocalist Sander de Winne deelt hier het podium met de rietblazers Volker Schlott en Falk Breitkreuz. Zoals gebruikelijk wordt het festival feestelijk en swingend afgesloten. Dit keer met het zeer internationale Serigne Gueye All Stars.

Foto's: Cees van de Ven & Marjan Smeijsters

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 17.12.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.