Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Evenement / Concert
Een vervroegd heerlijk avondje

Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2019 aan Jasper Blom, woensdag 4 december 2019, Bimhuis, Amsterdam

'Het heerlijk avondje' kwam dit jaar op 4 december. Er heerste een mooie spanning bij de uitreiking van de Boy Edgar Prijs in het Bimhuis. Wat zou Sint Jasper voor ons meegebracht hebben? Na de eminente winnaar van vorig jaar, Jasper van 't Hof, was het nu de beurt aan Jasper Blom. Met 54 jaar op de teller een relatief jonge winnaar. In het juryrapport staat het volgende te lezen:

'Jasper Blom kan gezien worden als een filosofische realist, een denker én doener. Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld. Hij staat niet op het podium om indruk te maken maar om een verhaal te vertellen. Als luisteraar wordt er van je verlangd dat je écht luistert om de diepere betekenis en gelaagde verhaallijnen van zijn composities te bevatten en te voelen. Hij doet niets uit effectbejag en gaat al dertig jaar lang heel integer zijn eigen gang in diverse stromingen binnen het jazzidioom. Zijn toon wordt nooit echt ruig maar is altijd spannend en enerverend, als een warme wervelwind waarvan je niet weet wat het gaat opwoelen.'

De laureaat had een aantrekkelijk en interessant generatie overstijgend programma samengesteld om dat nog eens te illustreren. De zaal zat vol en was enthousiast. De avond startte met een optreden van het Jasper Blom Quartet, deze keer met als gast solist Pablo Held op piano. Enigszins onder de indruk van de prijs en een tikje zenuwachtig betrad het gezelschap het podium, om een mooi en ingetogen stuk af te leveren. Al snel was er geen spoor meer van zenuwen en op de stevige en creatieve basis die werd gelegd door Martijn Vink op drums en Frans van der Hoeven op bas werd fraai gesoleerd door Blom, Held en Jesse van Ruller op gitaar. In de opening van 'Knor' blies Blom de resterende spanning van zich af.

Vervolgens betrad Zilt het podium. De band is genoemd naar een kroeg op de Amsterdamse Zeedijk, waar Blom maandelijks optreedt met studenten van het Amsterdamse conservatorium waar hij docent is. Een van hen, trompettist Ian Cleaver, kwam met een aantal stukken van Mischa Mengelberg. Mooi aan deze opbouw van de avond om hier de docent samen met studenten te zien musiceren. Later zou Blom overigens zelf nog met zijn oude mentor Dick Oats optreden. Zilt leverde een prachtige ontmoeting op tussen generaties in Mengelbergs "mooiste ballad": 'De Sprong, O Romantiek Der Hazen'. Met de toekomst van de Nederlandse jazz lijkt het wel goed te zitten als je naar dit gezelschap kijkt. Afgewogen dynamiek in het spel van drummer Wouter Kühne, een mooi uitgebalanceerde solo van Cas Jiskoot op bas en het prachtige samenspel tussen Blom en Cleaver zorgden voor kippenvel.

Om in sinterklaassfeer te blijven werden daarna een aantal gedichten van Emily Dickinson uitgevoerd door Jasper Blom en een tentet dat volledig uit studenten bestond. De gedichten zijn door Blom en Rob Horsting op muziek gezet. Anna Serierse, heerlijke warme omfloerste stem en groot bereik, trad als zangeres aan in het gezelschap. Er volgden twee stukken: 'Possibility' en 'Musicians Wrestle Everywhere'. In deze bigband-achtige setting ging Blom helemaal los op sopraansax. Hij voelde leek zich volledig op zijn gemak en leverde een aantal sprankelende solo's af. De band stond als een huis en dat zegt ook iets over zijn kwaliteiten als bandleider.

Wilfried de Jong was gevraagd de prijsuitreiking te doen en dat bleek een perfecte keuze te zijn. De twee kennen elkaar vanuit Bloms studententijd in Rotterdam. Op de geleende grammofoon scatte De Jong magistraal mee op een supersnelle solo van Johnny Griffin. Hij wilde beleven wat het betekent als een saxofonist een snelle solo speelt: "mondstuk tussen de lippen en onderstuk tegen je zak"; hoofd en onderbuik. Dat moet gelukt zijn! Bovendien leverde hij een sterke speech af doorspekt met mooie humor. Ik heb zelden zo'n leuke uitreiking gezien.

Als klapstuk van de avond speelde Blom in een wel heel bijzondere bezetting, met Dick Oats op alt, bassist Mike Boone en zijn 14-jarige zoon Mekhi Boone op drums. Over generatie overstijgend gesproken. Het mooiste cadeau was voor het laatst bewaard. Ontdaan van alle spanning excelleerde Blom met doorleefde solo's, aangemoedigd en uitgedaagd door Oats. Ondertussen leverde de bijzondere ritmesectie behalve een stevig en gevarieerd fundament ook gave solo's af. Kortom FEEST.

Klik hier voor een fotoverslag van deze avond door Cees van de Ven.

Kijk de hele avond terug op Bimhuis TV.

Labels: , , ,

(Johan Pape, 14.12.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.