Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Surfen met een vette knipoog

BRUUT! & Anton Goudsmit, vrijdag 13 december 2019, Paradox, Tilburg

Terwijl het buiten pijpenstelen regende stond BRUUT! samen met Anton Goudsmit (gitaar) op het podium van een vol Paradox. Voor de gelegenheid waren er alvast flink wat stoelen en tafeltjes weggehaald. Er werd dansbare muziek verwacht. Verder viel op dat het podium was opgeleukt met fraai ontworpen verlichting op basis van wat later barbecueschalen bleken te zijn en ook nog een mooie blauwe neongolf. Niet gebruikelijk in Paradox, die neiging tot entertainen die hieruit sprak. Eerlijk gezegd: ik vond het verfrissend.

Het gezelschap opende meteen vol gas met 'Baha Ree Ba!'. De heren van BRUUT!, zoals gebruikelijk strak in het zwarte pak met das, contrasteerden mooi met de in een stoer jack gehulde Goudsmit. Dat was ook in de uitvoering van de stukken zo. Briljante vondst om samen met Goudsmit de surfmuziek te gaan verkennen. Vertrekkend bij het repertoire van de dit jaar overleden Dick Dale (81) werd uit een zee van muziek het een en ander opgedoken en meegenomen op de surfplank van dit gezelschap. De hele entourage en zeker ook het tentoongespreide enthousiasme gaven me afwisselend het gevoel op de kermis te zijn, dan weer in een gezellige spiegeltent. Naast standards als 'Surfer Girl' werden we getrakteerd op vakkundig 'versurfte' muziek van Mingus (!), Dolly Parton en een aantal eigen composities.

De klasse van BRUUT! als eigenwijze, bijzonder strakke band met Maarten Hogenhuis op sax en Folkert Oosterbeek op hammondorgel behoeft nauwelijks nog toelichting. Hun benadering creƫerde een prachtige muzikale zee waarop Goudsmit naar hartenlust mocht surfen. Altijd dynamisch, spannend, creatief en risico's nemend met ongelooflijke snelheid. Samen met de diverse even spannend en gedreven uitgevoerde bijdragen op sax en de ritmische begeleiding, akkoorden en solo's vanuit de Hammond leverde het geheel een prachtig passende klankkleur op bij de gekozen stukken.

Tja, Goudsmit speelde zoals het lefgozertje dat je op een surfplank verwacht. Met branie, bravoure en een ontembaar enthousiasme. In rap tempo werkte het gezelschap twee verrassende sets af, niet alleen qua repertoirekeuze, maar ook door hun interpretatie ervan.

Ik had nooit verwacht de Dolly Parton-classic 'Jolene' nog eens in Paradox te horen, met een mooie gedragen intro op sax door Hogenhuis, vervolgens overgenomen door Goudsmit op gitaar en gaandeweg vakkundig verbouwd. Ik meende zelfs een referentie naar Morricone's thema van 'The Good, the Bad and the Ugly' te horen.

Normaal gesproken zie je surfers relatief snel kopje onder gaan. Hier niet, het volledige gezelschap bleef het gehele concert zwierig op de been en had ook nog een passende toegift in huis: het thema van 'Hawaii Five-0'.

Hogenhuis prees het publiek van Paradox en vond dat het zich kranig had geweerd, waarmee hij aangaf dat dit repertoire de grenzen van de jazz nogal oprekt. Verfrissend vakmanschap gekoppeld aan ongebreideld speelplezier, een dijk van een concert.

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 21.12.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.