Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Luís Vicente & Vasco Trilla - 'Brighter Side Of Darkness' (Clean Feed, 2019)

Opname: 27 februari 2018

Trompettist Luís Vicente liet voor het eerst echt van zich horen aan het begin van dit decennium. In de jaren daarna is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste jonge musici in het veld van wat we gemakshalve maar even free jazz noemen, de tak waarin vrije expressie hoog in het vaandel staat. Dat doet hij in samenwerking met de nog immer groeiende Portugese jazzscene - zijn website noemt alleen al zeven vaste projecten, nog uitgezonderd de eenmalige samenwerkingen - maar ook ver daarbuiten. Zo treffen we Vicente ook regelmatig in onze contreien. Vorig jaar nog op een cd van Zwerv, 'Music From Any Moment', samen met Dirk Serries en Martina Verhoeven op het album 'Ideal Principle' en met Seppe Gebruers en Onno Govaert op het album 'Live In Ljubljana'.

Bij Vicente lijkt het primair te gaan om het creëren van een verrassende geluidswereld, getuige het eerder dit jaar verschenen 'Brigher Side Of Darkness', dat hij opnam samen met percussionist Vasco Trilla. De experimentele wijze van spelen is daarbij een middel om dit doel te bereiken. Zo hebben we in 'Untold Stories' eigenlijk in het geheel niet door dat we hier met een trompettist en een percussionist van doen hebben; het had net zo goed elektronica kunnen zijn. Want hoe Trilla die donkere klankwolken creëert, geen idee. Bij Vincente is het duidelijker, het is zijn trompet waarmee hij spookachtige klanken tevoorschijn tovert. Een normale noot spelen is er hier niet bij, maar spannend is het zeker. Gaandeweg wordt Vicentes toon wat scherper en herkennen we ook de percussie, maar ook dan blijft de geluidswereld allesbehalve voor de hand liggend. Het geheel doet industrieel aan, ietwat mistroostig, duister, zo verwijzend naar de titel van het album. Vicente sputtert, blaast met een afgeknepen toon, alsof zijn mondstuk verstopt zit. Verderop krijgen we dan toch een melodie, wordt een van die 'Untold Stories' verteld, begeleid door een waar spervuur van Trilla.

In 'To Angels And Demons' produceert de trompettist een bijzondere monoloog, middels een scherpe, pregnante en relatief hoge toon. De engelen? Dan staat het donkere geluid dat Trilla op de achtergrond produceert, een soort van onweerswolken, in verband met die demonen. Al mag u het wat mij betreft gerust ook omdraaien, temeer daar de scheiding verderop steeds minder duidelijk wordt en Trilla aan het eind excelleert met een waar klankfestijn aan belletjes, terwijl nu Vicente de duisternis opzoekt. Het vormt in ieder geval een boeiende tegenstelling in klanken en andermaal een bewijs van de bijzondere kwaliteiten van deze twee musici, die ook hier weer weten te verrassen. Met 'Where You Belong' zijn we weer terug bij de onbestemde klankwereld die ook 'Untold Stories' kenmerkte. Trilla creëert pure noise, met een drone die veel weg heeft van een op hol geslagen machine en ook Vicentes toon klinkt hier redelijk ontspoord.

In de Jazztube zie je Luís Vicente en Vasco Trilla live aan het werk. Helaas hebben wij niet kunnen achterhalen waar en wanneer deze opname is gemaakt.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 20.12.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.