Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Toine Thys Trio - 'The Optimist' (Igloo, 2019)

Opname: 2018

Saxofonist Toine Thys is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste saxofonisten van België, met eigen projecten als zijn trio, het Orlando Quartet en met een aantal projecten waarin hij de samenwerking opzoekt met musici uit andere culturen als de Egyptische ud-speler Ihab Radwan. Verder maakt hij deel uit van Antoine Pierre's Urbex, het Ed Verhoeff Quartet en Crazy Men, een groep van pianist Bram Weijters. Maar de reden dat we hier bij Thys stilstaan is een nieuw album van zijn trio, zeg maar zijn basisgroep. En alhoewel het trio verder bestaat uit Hammond-organist Arno Krijger en drummer Karl Jannuska, treffen we op 'The Optimist' een iets andere bezetting aan. De Amerikaan Sam Yahel, een autoriteit op het Hammondorgel, vervangt Krijger en het trio is uitgebreid tot een kwartet door de medewerking van gitarist Hervé Samb.

Die aandacht voor andere muzikale culturen horen we direct in 'Lullaby Of Gounguin', een van de negen stukken op dit album, alle van de hand van Thys. Het ritme dat Jannuska speelt is overduidelijk Afrikaans en de soepelheid waarmee Thys met zijn basklarinet hier de melodie speelt, verraadt meer dan affiniteit met deze muziek. Dan komen Yahel en Samb erbij en wint het geheel aan diepte en expressief vermogen. Ook 'Tête Brûlée' ademt een Afrikaanse sfeer, maar minder nadrukkelijk. Dit is toch in eerste instantie een heerlijk stevig en swingend nummer, met vooral een prachtige bijdrage van Yahel.

Het Hammondorgel klinkt ook prominent in 'Samuraï'. Yahel laat hier andermaal horen waar zijn faam op berust; sfeer bouwen middels een uitstekend uitgebalanceerde klankwereld. Thys laveert hier op tenorsaxofoon soepel doorheen. Bijzonder ritmisch - met name door de bijdrage van Jannuska - klinkt ook het titelstuk, 'The Optimist'. Mooi ook om Thys hier op sopraansax te horen, wat het stuk een aangenaam licht karakter geeft. Een bluesgevoel treffen we aan in 'Masks And Feathers'. Yahel en Jannuska zorgen voor het juiste, lome, maar tevens zeer kleurrijke ritme, terwijl Thys hier indrukwekkend intense lijnen blaast.

Op 'Warthog' is Samb nadrukkelijker aanwezig dan in de eerdere stukken. We horen hem hier in een aantal flitsende solo's, waarbij hij zijn gitaar heerlijk laat knetteren. Met 'Cosmic Wassyl' brengt Thys een hommage aan de Oekraïense operazanger Wassyl Slipack, die in 2016 werd vermoord door een sluipschutter. Bijzonder ingetogen en weemoedig, met een zeer intense partij van Thys op basklarinet, prachtig verweven met het geluid van orgel en gitaar, tot een waaier van donker geschakeerde klanken. De tweede keer dat we Sambs aanwezigheid nadrukkelijk horen is in 'Bravo', een opwindende ballade. Het hierop volgende 'Bowing #1' trekt deze verstilde lijn door, met een laatste luisterrijk duet van Thys met Yahel, waarmee een zeer gevarieerd en bijzonder album wordt afgesloten.

In de Jazztube een live-uitvoering van het titelnummer van deze cd, opgenomen tijdens een concert in Centre Wallonie-Bruxelles in Parijs op 22 februari 2019.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 25.9.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.