Pagina's

woensdag, maart 27, 2019

Concert
Magische droomwereld

Under The Surface, donderdag 21 maart 2019, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Under The Surface is het project van singer-songwriter, componist en - voornamelijk - improvisator Sanne Rambags, samen met gitarist Bram Stadhouders en drummer Joost Lijbaart, waarbij improvisaties,sfeer, poëzie en samenspel het uitgangspunt zijn. Dit avontuurlijke trio dat door de jonge zangeres werd samengebracht nam ons in JazzCase Dommelhof mee op een magische reis.

Hoe vat je een concert in woorden dat als een trip aan je voorbijtrekt en je meevoert naar een andere wereld? Een concert als een lang uitgerekte soundscape en waarbij je weinig houvast hebt om het in woorden te gieten, op het gevaar af dat het ervaringsmoment kristalliseert en ontsnapt. Wellicht geeft volgend citaat, dat ik van hun cd 'Trinity' haalde, een glimp van de gelaagdheid van de muziek weer:

Through them all there winds the curving shoreline, and beyond the sea,
While under the trees life, with all its complexity of grieve and joy, carries on.


Het trio creëerde een magische droomwereld waarin allerlei sounds ontloken en dit niet enkel door de muzikanten op het podium, want ook door de geluidsman achter in de zaal werden allerlei sounds richting podium gestuurd die zich met het geheel versmolten. Een meditatieve, religieuze atmosfeer, die de muzikanten oversteeg en waarin ze samen met het publiek in werden opgenomen en meegevoerd.

De ijle en uiterst wendbare stem van Rambags met een ongelooflijk breed bereik, de sublieme en veelzijdige percussie van Lijbaart en de galmende klanken van Stadhouders op akoestische gitaar en synthesizers, vormden een in mist gehuld klankentapijt. Intieme stiltes en ingetogen parlando momenten gingen over via een beklemmende spanningsboog in een overdonderende geluidsmuur. Gefluister en kreten diep uit het hart. Overweldigend, zowel in de stiltes als in de heftigere passages. De poëtische tekstflarden - deels van eigen hand, maar ook teksten van Edward Much - riepen een bezwerende sfeer op en de oosterse klankinvloeden voerden je naar een mythische wereld.

Kortom, erg gelaagde muziek en een totaal nieuw intrigerend geluid vol open improvisaties. Avontuurlijke muziek op de grens van verschillende stijlen en culturen, waarbij de energie stroomt.

Wil je toch vergelijkingspunten dan komt Melanie De Biasio wellicht het dichts in de buurt, maar bij dit trio is de muziek opener en vrijer en heeft de stem van Sanne Rambags een instrumentale functie met veel improvisatieruimte. Het trio bracht reeds twee cd's uit, 'Under The Surface' en 'Trinity'. Deze laatste werd live op verschillende locaties opgenomen en geeft heel goed de sfeer van het concert weer.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.