Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Better Get Hit


Nadat toetsenist Cory Henry op vrijdagavond met een bevlogen concert in Paradox het festival geopend had, was zaterdag 12 januari de dag dat het nieuwe festival zijn bestaansrecht moest gaan bewijzen. Urban Soul & Jazz was de ondertitel dat Better Get Hit had meegekregen van de organisatoren Toine Hultermans, Linda van Berkel en Eric van der Westen. Breed programmeren was de boodschap en met namen als Caro Emerald, Cory Henry, Fresku, Jay-Way, Sarah Jane, Laura Vane, het Paul van Kemenade Classic Sextet en het Metropole Orkest op het affiche zag je dat dit serieus genomen was. In het cultuurcomplex Theaters Tilburg, waar een aantal grote en kleine zalen en foyers mooie podia bieden en makkelijk met elkaar verbonden zijn, begon het programma om kwart over drie met Sanne Rambags om ver na middernacht te eindigen met Michelle David & The Gospel Sessions.

Als een echte plus op het programma was er in een iets te kleine zaal een literair programma neergezet waar schrijvers Jules Deelder, Christine Otten, Ellen Deckwitz, Kees van Kooten, Babs Gons en Ronald Giphart kruisbestuivingen aangingen met gerenommeerde muzikanten als Boris van der Lek, Corrie van Binsbergen, Martin Fondse en Remy van Kesteren. Slim om een portier bij de deur te zetten die alleen mensen toeliet als er nog ruimte was in de zaal. Dit gaf de rust die nodig was, maar leidde ook tot een flink aantal wachtenden voor de deur.

Ruim 1400 bezoekers waren erop afgekomen en dat was een mooi aantal. Het zorgde voor goed gevulde zalen, een mooie ambiance en vooral ook een relaxed gevoel van Brabantse gemoedelijkheid. Ook de catering, niet onbelangrijk tijdens een festival, verliep vlekkeloos en was van goede kwaliteit. Het leuke van zo'n brede programmering is dat er een heel divers publiek verschijnt: van jong tot oud, met uiteenlopende levensstijlen. De programmering daagt uit om kennis te maken met minder voor de hand liggende muziekstijlen en dat is zeker ook een kracht van het festival. Zelf ben ik niet direct iemand die een kaartje koopt voor rappers. Toch raakte ik bij Jay-Way en Fresku onder de indruk van wat deze artiesten live neerzetten.

Natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en zocht ik ook Cory Henry op, die samen met het Metropole Orkest een imponerende set speelde in de prachtige Concertzaal. Eerder al had het Metropole een concert gewijd aan het werk van Charles Mingus, waar natuurlijk zijn 'Better Get Hit In Your Soul' werd gespeeld. And the public got hit, right between the eyes!

Helaas kampte het concert van Defunkt-frontman Joseph Bowie met Licks And Brains met geluidsproblemen. Als krachtige bühnepersoonlijkheid hield de trombonist het toch nog knap overeind.

Caro Emerald vervulde haar rol als publiekstrekker met verve in de Schouwburgzaal. Alle hits en nieuw werk werden met enthousiasme professioneel uitgeserveerd. De zaal raakte er terecht opgewonden van. Er was een overlap met het concert dat Sarah Jane met haar band gaf in de Studiozaal. Ook zij ging er helemaal voor en creëerde een bijzondere sfeer met onvervalste soul. Puur en met kracht en humor gebracht. Even later stond in dezelfde zaal Judith Hill, protegee van Michael Jackson. Ook deze zangeres bracht een gepassioneerd concert voor een enthousiaste zaal die deels bevolkt werd door mensen die speciaal voor haar gekomen waren.

Zoals bij elk festival moet je keuzes maken en kun je niet alles meemaken. Soms is dat jammer en blijk je achteraf misschien verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Hoe dan ook, er werd een rijk menu geserveerd met voldoende keuze uit gerechten van hoge kwaliteit. Ik verliet het festival met een voldaan gevoel en zoals met een voortreffelijke maaltijd wel vaker gebeurt; het gevoel iets te veel gegeten te hebben omdat het zo lekker was. Waarschijnlijk mede veroorzaakt door de variatie die geboden werd. Je wilt alles op zijn minst even proeven.

Better Get Hit is een mooi festival dat zeker een vervolg verdient. Een nieuwe parel op de concertagenda.

Klik hier voor een fotoverslag van dit festival door Johan Pape.

Labels:

(Johan Pape, 22.1.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.