Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
GURLS - 'Run Boy, Run' (Grappa, 2018)


GURLS bestaat uit drie Noorse dames, die los van elkaar al geen onbekenden meer voor ons zijn. Leadzangeres Rohey Taalah heeft haar eigen band, Rohey, waarmee zij deze zomer nog op North Sea Jazz stond, bassiste Ellen Andrea Wang was ook al enige keren in Nederland, zowel met haar eigen trio als met de band Pixel en saxofoniste Hanna Paulsberg kennen we van het Hanna Paulsberg Concept.

De muziek die de drie hier ons onder de naam GURLS voorschotelen neigt meer naar pop dan naar jazz, met flarden r&b, soul en folk. Het speelplezier straalt eraf, evenals de jeugdigheid. Dus gaan de teksten over vrouwelijkheid, jongens en seks. Gezongen wordt er allereerst door Taalah, maar Wang en Paulsberg horen we eveneens veelvuldig. Vooral een leuk album dus, want veel diepgang creƫren de dames hier niet en echt grensverleggend gemusiceerd wordt er evenmin, wat overigens geenszins wil zeggen dat er niets te genieten valt.

Met 'Worried Bout Ya' geven ze direct hun visitekaartje af. Stomend spel van Paulberg, korte ritmische stoten blaast ze, terwijl Taalah's zang zich tussen jazz en soul beweegt. Dan komt Wang erbij, Paulsbergs klanken verdiepend. Een lekker vet, ritmisch nummer. Zo vlot als het er in het eerste stuk aan toe gaat, zo bescheiden, zoekend klinkt 'Oui'. Paulsberg tast de noten af en Taalah's stem beweegt zich soepel om het spel heen, terwijl Wangs bas ook hier voor verdieping zorgt. Op 'Dis Boy' horen we zangeres Emilie Nicolas rappend in een gastrol. Typische jonge meidentaal over de jongen wordt hier geuit op een lekkere poppy melodie. In 'Syngedame' en 'Pork Chop Lover' horen we alle drie de muzikanten in rol van vocaliste. Vooral 'Syngedame' bevat mooie momenten van samenzang, terwijl 'Pork Chop Lover', gave soul, tevens een gloedvolle saxsolo bevat.

Met 'The Boy Who Came To Town' hebben we een mooie ingetogen ballade over de liefde te pakken, die vooral opvalt door de soulvolle zang van Taalah, in combinatie met de ragfijne lijnen die Paulsberg trekt en de warme akkoorden van Wang. Het is zonder meer een hoogtepunt op dit album. Leuk is ook het broeierige 'Without You', met een zwoel pratende Taalah en Paulsberg en Wang in een wat oubollig klinkend achtergrondkoortje.

In de Jazztube hierboven een liveopname van GURLS tijdens het Oslo Jazz Festival op 18 augustus 2017. Ze spelen 'Oui'.

GURLS treedt op zondag 28 oktober op in LantarenVenster tijdens het Festival Jazz International Rotterdam.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 2.8.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.