Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Tomasz Stańko


Op zondag 29 juli is de Poolse jazztrompettist Tomasz Stańko op 76-jarige leeftijd overleden, na een diagnose van longkanker eerder dit jaar.

Stańko was een van de meest gevierde figuren in de Europese jazz. Hij maakte vele opnamen voor het ECM-label en speelde onder anderen met Cecil Taylor, Don Cherry, Dave Holland en Jack DeJohnette. Holland bracht hulde op Twitter en noemde hem 'een unieke muzikant met diepe gevoelens en een zachte ziel'.

Stańko werd geboren in Rzeszów in 1942. Zijn eerste ontmoeting met jazz kwam met een Dave Brubeck-concert uit 1958 - hoewel hij vanaf het midden van de jaren zestig sterker beïnvloed werd door de vernieuwende vrije jazz van Ornette Coleman en de latere Miles Davis. Gedurende zijn leven heeft hij talloze bands gevormd, waarvan de meest recente het Tomasz Stańko New York Quartet was. Stanko werkte graag samen met jonge talenten, die onder zijn hoede konden rijpen en uitgroeien tot volwaardige artiesten in their own right, zoals de Poolse pianist Marcin Wasilewski.

Jazzcriticus John Fordham (The Guardian) schreef: "Nobody holds a single, long-blown trumpet note like the Polish pioneer Tomasz Stańko - a wearily exhaled, soberly ironic, yet oddly awestruck sound that is unique in jazz." Maar hoe mooi zijn spel ook was, de trompettist liet altijd ruimte voor ontregelende momenten. Zijn spel moest een rauw randje hebben. Of, zoals hij in 2007 aan de Volkskrant vertelde: "Muziek moet een weerspiegeling zijn van je emoties, je karakter. En die van mij zijn gevormd door Polen, dat is een melancholiek land. Door het weer, het soort licht. Dus klink ik melancholiek."

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Maarten van de Ven, 31.7.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.