Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Rik Bevernage


Op 6 maart overleed Rik Bevernage, stichter van De Werf. In een kwarteeuw tijd bouwde hij dit Brugs kunstencentrum uit tot een instituut in de Belgische jazzwereld.

Bevernage werd geboren op 19 april 1954 in Wevelgem. Na zijn opleiding maatschappelijk werk in Kortrijk, verhuisde hij begin jaren zeventig naar Brugge. In het kader van zijn burgerdienst werkte hij voor het Masereelfonds, waarvan hij de Brugse afdeling nadien uitbouwde tot een van de sterkste afdelingen van het land. Toen dit progressieve centrum de kans kreeg om het noodlijdende Theater 19 over te nemen en er politiek vormingstheater te brengen, aarzelde Bevernage niet. Zo stond het Masereelfonds in 1986 aan de wieg van De Werf, dat een platform werd voor jonge, experimentele theatermakers, jeugdtoneel en jazz.

Zijn grote trots blijft de oprichting van het jazzlabel W.E.R.F. Records, dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. Wat ontstond als een eenmalige ondersteuning voor de Brugse pianist Kris Defoort, groeide uit tot een instituut in de Belgische jazzwereld. Vandaag de dag telt het label 150 titels en herbergt het meer dan 250 jazzartiesten.

In 2010 zette hij al een stapje terug en werd hij door Jan Denolf en nadien Veerle Mans opgevolgd als directeur van De Werf, maar hij bleef binnen het kunstencentrum actief met de organisatie van jazzconcerten en het tweejaarlijks festival Jazz Brugge. Eind december 2016 ging hij met pensioen.

Bron: KW+

Interview
In 2010 reisde toenmalige Draai-medewerker Jo Dautzenberg af naar kunstencentrum De Werf in Brugge voor een gesprek met Rik Bevernage. Klik hier om het te lezen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 7.3.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.