Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Bassist en filosoof

Duo Marithé van der Aa-Jonathan Nagel, zaterdag 17 februari 2018, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

De contrabas is natuurlijk een grote kist met een navenant geluid. Jonathan Nagel weet daar alles van; hij trekt onbarmhartig hard aan de snaren, laat ze op de toets ketsen en vult de vijfenzeventig kuub van de Cantina zonder probleem. Wat heet: vijftien meter verderop in de bar humden de leidingen uit volle borst mee. Nagel had moeiteloos in zo'n vooroorlogse bigband gepast waarvan de bassisten steevast compacte knoestige kereltjes waren, die de grootste danszalen op pure akoestische power konden bedienen. (Walter Page, 'Big ’Un', de eerste bassist van de Basie-band, versplinterde zijn instrument al doende ooit in een miljoen fragmentjes.)

Power dus. Maar het wonderlijke was dat Nagel zijn kompane, zangeres Marihé van der Aa, nimmer overpowerde. De twee waren volstrekt gelijkwaardig en het duo bleek voortreffelijk op elkaar ingeslepen. De meeste teksten waren van de hand van de bassist en getuigden van een filosofische inslag. Een liedje ging over het besef dat je alles hebt, eigenlijk volmaakt gelukkig bent, maar dan toch met een onbestemd knagend gevoel blijft zitten dat er nochtans iets mis is - móét zijn. De toegift handelde over datgene in je leven wat je het liefst geheim zou willen houden - wat een interessante paradox opleverde.

Marithé is meer singer dan songwriter, gezegend met zin voor avontuur. Haar eigen songs zijn minder introvert en romantisch dan die van haar partner. Dus na een uurtje was ons ruimschoots voldoende warmte, onzekerheid en liefde toebedeeld.

Voldaan wilden we het trapje naar buiten bestijgen toen er gelijktijdig delegaties van muzikanten en publiek uit VERA en Kult naar binnen kwamen stommelen. Tja, en zo toverde iemand shazam! een drumstel tevoorschijn en stonden er twee saxofonisten te meanderen tussen free jazz en drones. En aangezien Quique Ramirez achter de Gretsch had plaatsgenomen ontstonden er in een mum van tijd fascinerende grooves en soundscapes. Deze menselijke cycloon gaat nog een stuk verder dan koning Midas: hij hoeft niet eens een bekken te ráken om het te laten zingen. Over bekken gesproken: links en rechts floepten ongelovige tongen onsmakelijk tevoorschijn en we gingen niet naar huis. Nog lange niet.

In de Jazztube zie je 'Timidity' door het duo Marithé van der Aa-Jonathan Nagel, een liveopname vanuit het Jazzhouse Copenhagen, 7 juni 2017.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 19.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.