Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Ada Rave Trio - 'The Sea, The Storm And The Full Moon' (Clean Feed, 2017)

Opname: 26 november 2015

Saxofoniste, klarinettiste en fluitiste Ada Rave droeg haar nieuwe trioalbum 'The Sea, The Storm And The Full Moon' op aan haar pasgeboren zoon Lucero, waar ze zwanger van was tijdens de opnamen in het Amsterdamse Zaal 100. Verwijzingen hiernaar vinden we ook in de titels van de stukken. Door deze opdracht, die Rave heeft afgedrukt op het cd-hoesje, is dit een zeer persoonlijk album geworden. Een album ook dat het moet hebben van de nuance. Rave en haar twee medemuzikanten, Nicola L. Hein op geprepareerde gitaar en Wilbert de Joode op bas, schieten eigenlijk nergens echt uit de ban. Het album is veeleer te kenmerken als een serie ingetogen klankstudies waarin de musici om elkaar heen cirkelen, elkaar aanvullen en soms ook uitdagen.

Maar terug naar die zwangerschap. 'Inner Chaos' verwijst er ongetwijfeld naar, een zwangerschap schijnt niet altijd even plezierig te zijn. Al valt de chaos hier nog mee. Rave hanteert hier de tenorsax voor haar melodieuze patronen, terwijl Nicola L. Heins gitaar en Wilbert de Joode's bas duchtig tegengas geven. En 'The Journey Of The Little Being' verwijst ongetwijfeld eveneens naar de geboorte van Lucero. Rave's klarinet klinkt hier afwisselend ingetogen en fel, voorzien van prachtige frases in het hoge register en regelmatig opgestuwd door opzwepend spel van Hein en De Joode.

In 'Primitive Dance' en 'Comes From A Dream' heerst een geheel andere sfeer. Beide nummers doen mij denken aan een album dat ik onlangs op het spoor kwam, het in 2015 verschenen 'New Songs Of The Humpback Whale', geproduceerd door David Rothenberg, dat opnamen bevat van 'gesprekken' die bultrugwalvissen met elkaar voeren. Ik weet niet of Rave dit album kent, maar de muziek heeft er veel van weg. Hoe de klanken exact tot stand komen, blijft in het ongewisse, maar met de drie instrumenten wordt hier een bijzondere klankwereld gecreƫerd.

Afsluiten doen we met het titelstuk, 'The Sea, The Storm And The Full Moon', tevens de titel van een gedicht van Rave dat aan de binnenkant van de cover staat afgedrukt. Het is wederom zo'n ongrijpbaar stuk muziek en overigens de enige track op dit album waarin het echt knettert. Een waardige afsluiting.

In de Jazztube een liveoptreden van het Ada Rave Trio in de Roze Tanker, Amsterdam, opgenomen op 25 november 2015.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 26.2.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.