Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik / Festival
Sound Of Europe


Als het gaat om jazz dankt Breda zijn naam en faam aan het festival dat de eerste twintig jaar van zijn bestaan, sinds 1971, bekend stond als het Oude Stijl Jazz Festival Breda. De jazz tot aan de swing, zeg 1940, stond hierin centraal. Dat mag dan inmiddels veranderd zijn, voor de ontwikkelingen die van jazz een hedendaagse muzieksoort maken, kun je Breda met Hemelvaart nog steeds beter mijden. Op andere tijden van het jaar was dat tot voor kort overigens niet veel anders. Maar de verandering is dagende. Stichting Beaux Jazz timmert met concerten in het Chassé Theater op dit moment hard aan de weg en heeft ook voor dit seizoen een aantal sterke concerten geprogrammeerd, met als hoogtepunt het festival Sound Of Europe, dat op 3 en 4 februari aanstaande plaats vindt. Gedurende de zaterdagavond en de gehele zondag zijn er diverse concerten, verspreid over meerdere zalen van het theater. En zo geprogrammeerd dat u geen enkele act hoeft te missen. En het zijn niet de minsten die programmeur Frank van der Kooij naar Breda heeft gelokt.

Op zaterdagavond vinden we allereerst pianiste Saskia Lankhoorn, een concert waarmee Van der Kooij direct laat zien dat we op dit festival niet alleen maar hardcore jazz tegenkomen. Lankhoorn is een klassiek pianiste, die al enkele jaren zeer succesvol aan de weg timmert met hedendaags repertoire en als een van de weinige Nederlandse musici een album uitbracht bij het prestigieuze ECM Records, met daarop de muziek van de Australische componiste Kate Moore. 'Dances And Canons' heet dit album en Lankhoorn zal een deel van deze bedwelmende, aan minimal music verwante pianomuziek ten gehore brengen. Op dezelfde avond die andere Nederlander die albums uitbrengt bij ECM, Wolfert van Brederode. Hij komt met zijn trio. Bijzonder kan ook het concert worden van cellist Thomas van Geelen. Hij stelde voor dit festival een nieuw kwintet samen met Ab Baars op klarinet en shakuhachi, Moisés Toscano Fuentes op fluit en bansuri, Emiel van Rijthoven op piano en Fender Rhodes en Tarang Poddar op tabla en percussie. Afgaand op deze musici en hun instrumentarium kan het niet anders dan dat we hier gaan genieten van muziek uit alle windstreken.

Op zondagmiddag staat de cross-over eveneens centraal. Vibrafonist Pascal Schumacher en gitarist Maxime Delpierre nemen naast deze instrumenten de nodige elektronica mee om een wervelende show neer te kunnen zetten, terwijl de Noorse tubaspeler Daniel Herskedal juist aansluiting vindt bij de folktraditie van zijn eigen land, maar ook bij die van de Oriënt. Gitarist Gijs Idema zal deze middag er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat we op dit festival ook onversneden moderne jazz horen. Samen met saxofonist Ben van Gelder en pianist en Wurlitzer-virtuoos Koen Schalkwijk kan het niet anders dan dat ook dit concert zal slagen.

En dan is er nog de avond waarop we allereerst meestersaxofonist Marius Neset aantreffen. Deze Noor heeft zich de afgelopen jaren met zijn lyrische stijl ontwikkeld tot een van de beste saxofonisten van dit continent. Om nog maar te zwijgen over de drie musici waar hij zijn kwartet mee vormt. Pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger, beiden bekend van Phronesis en bassist Petter Eldh, onder andere lid van de onvolprezen Gard Nilssen's Acoustic Unity, horen eveneens tot de Europese top. Maar kwaliteit vinden we deze avond ook van Nederlandse bodem. Pianist Rogier Telderman, hij was in 2016 nog Young VIP, komt met violist Adam Bałdych, een van de verrassende artiesten op het Duitse ACT-label en cellist Vincent Courtois in een set die wel eens intiem zou kunnen worden. Percussionist Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en stemkunstenares Sanne Rambags zullen in ieder geval onze zinnen strelen. Het trio verraste bijna een jaar geleden met het bijzondere album 'Under The Surface' en zal hier ongetwijfeld een boeiend vervolg aan geven.

En voor de armlastige jazzliefhebbers: de concerten van Thomas van Geelen, Gijs Idema en Sanne Rambags zijn gratis te beluisteren.

Klik hier voor meer informatie over Sound Of Europe.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 15.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.