Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


In memoriam
Hugh Masekela


Hugh Masekela was een van de Zuid-Afrikaanse muzikanten die de westerse wereld in de jaren zestig confronteerde met de misdadige apartheidspolitiek van zijn regering. De trompettist kampte al langer met gezondheidsproblemen, hij overleed op 23 januari 2018 in Johannesburg en werd 78.

Geboren in Witbank bij Johannesburg begon Ramopolo Hugh Masekela al jong piano te spelen en te zingen. De film 'Young Man With A Horn' (1949), losjes gebaseerd op het leven van Bix Beiderbecke - met de trompet van Harry James op de soundtrack - maakte diepe indruk en op zijn veertiende begon hij op trompet in de Huddleston Jazz Band. Louis Armstrong had het instrument gedoneerd waarop hij speelde.

Inmiddels was apartheid de officiële doctrine geworden en Masekela's carrière voltrok zich grotendeels ondergronds. Beïnvloed door de platen van Dizzy Gillespie en Miles Davis werd hij een van de vooraanstaande jazzmuzikanten van zijn land, die hardbop met traditionele dansmuziek vermengden. Als lid van de cast van de musical 'King Kong' belandde hij in Londen en besloot niet terug te keren naar zijn vaderland. Hij werkte met vocaliste en activiste Miriam Makeba, met wie hij ook trouwde, en was te horen op Paul Simons album 'Graceland'. Na het ineenstorten van het apartheidsregime keerde Hugh Masekela terug naar Zuid-Afrika.

Foto: Fred van Wulften

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.