Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


In memoriam
Sunny Murray


Wie al eens naar vrije muziek luistert, is niet meer verbaasd als de drummer soms helemaal niet bezig is met de maat te slaan. Toen Sunny Murray daar begin jaren 1960 mee begon, was dat gewaagd en baanbrekend. Met zijn neiging om de muziek mede in te kleuren met een klankenspel op drums dat niet de tel bijhield, stapte hij uit de typische rol van de drummer. Het duurde even vooraleer hij om zijn vernieuwende aanpak naar waarde werd geschat, maar uiteindelijk zou hij uitgroeien tot een van de invloedrijkste drummers van de free jazz.

De eerste muzikant met wie dat een match opleverde, was pianist Cecil Taylor. Met deze meester van de vrije improvisatie kon Murray de textuur van zijn drumkit inzetten zoals hij die bij de flow van de muziek vond passen. Een bijzonder document uit de korte periode waarin zij samen optrokken is 'Nefertiti, The Beautiful One Has Come', een dubbel-lp opgenomen in Kopenhagen in 1962, waar zij met Jimmy Lyons speelden. Zijn unieke combineren van drums en cymbalen oversteeg de gangbare rol van percussie. Terwijl zij samen tourden, kwamen zij Albert Ayler tegen en dat betekende een volgende doorslaggevend moment voor Murray. Belangrijke getuige van de samenwerking met Ayler is de klassieker 'Spiritual Unity' uit 1964, een hemelse trio-plaat met Gary Peacock op bas.

Meer aandacht ging eerst nog naar de namen van Cecil Taylor en Albert Ayler, maar de invloed van Sunny Murray groeide. Hij begon ook platen onder eigen naam op te nemen en het magazine DownBeat zag een rijzende ster. Rijk zou hij er niet van worden. Hij verhuisde in 1968 naar Frankrijk en speelde met bekende en minder bekende namen als Archie Shepp, Don Cherry, Byard Lancaster, Jacques Coursil en Malachi Favors. In de jaren zeventig keerde hij terug naar de VS en had hij het even gehad met de muziek. Nadat hij toch weer Europa verkoos, kreeg hij de smaak opnieuw te pakken en trad hij tot op hoge leeftijd nog op. In 2008 verscheen een film die de legendarische drummer portretteerde onder de titel 'Sunny’s Time Now', zoals zijn eerste plaat onder eigen naam in 1965. Zijn overlijden op 7 december jongstleden, op 81-jarige leeftijd, is een trieste aanleiding om te snuisteren in zijn muzikale erfenis en deze krachtige figuur te (her)ontdekken.

Foto's: Cees van de Ven

Labels:

(Danny De Bock, 17.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.